Primož Roglič udejanjil napovedi in si privozil zmago na Dirki po Baskiji

Primož Roglič je opravičil taktiko Jumbo-Visme in si z dolgim pobegom privozil skupno zmago. Slavje ekipe je z drugim mestom dopolnil Jonas Vingegaard, tretje mesto pa je pripadlo še enemu slovenskemu asu Tadeju Pogačarju. Etapno zmago si je danes privozil David Gaudu.

Šestdeset kilometrov je Primož Roglič (Jumbo-Visma) danes preživel v begu, ki mu je naposled prinesel končno zmago. Astana-Premier Tech je prva navila tempo in raztrgala zredčeno glavnino. Tako Brandon McNulty (UAE Emirates) v rumeni majici kot Tadej Pogačar (UAE Emirates) v pikčasti sta ostala v ozadju in pravo dirkanje se je začelo.

Številčna skupina v ospredju, del katere je bil tudi Roglič, je držala visok tempo in trojica UAE-ja v ozadju se je trudila priključiti. A Marc Hirschi (UAE Emirates), ki je bil še edini preostali pomočnik ob kapetanoma je kmalu popustil in lovljenje je padlo na pleča Pogačarja.

Slovenec je trpel in počasi zmanjševal zaostanek, nato pa se je cesta začela dvigati in McNulty je odpadel. Stanje moči v ekipi se je spremenilo, zopet je bil glavni mož Pogačar, ki pa se vidno utrujen od predhodnega lova ni uspel preseliti k preostalim konkurentom.

Roglič je nekaj časa lahku užival v brezplačni vožnji v zavetrju Astane-Premier Techa, dobrih 40 kilometrov do cilja pa se je začela rušiti tudi ubežna skupinica. V ospredju so ostali samo še trije kolesarji, ob Rogliču sta vozila David Gaudu (Groupama-FDJ) in Hugh Carthy (EF Education-Nippo).

Tempo ubežnikov je dvajset kilometrov narekoval Roglič, v ozadju pa je na čelu skupine vozil Pogačar. Obračun mož na moža na daljavo je dobival bolj spočit Roglič in prednost je sčasoma narasla na 50 sekund. Pogačar je sicer prvi začel prejemati pomoč sotrpinov, a ta je bila bolj kratke narave, kar je 22-letnika spravljalo ob pamet.

Ko je bila prednost ubežnikov udobna in je bila etapna zmaga na dosegu roke, sta v veter začela voziti tudi Carthy in Gaudu in tako Rogliču ponudila nekaj počitka. Prednost je nato plesala med 45 sekundami in minuto, v ozadju pa prave sloge ni bilo. Pogačar je večkrat skušal organizirati lov, a konkurentje so danes delo namenili njemu.

Ubežna trojica je zadnji vzpon začela skupaj s 50 sekundami prednosti. Jasno je bilo, da je prednost zadostna, da bo etapna zmaga njihova, skupna zmaga pa bo romala v roke Rogliča. Slovenec se je zaradi tega odpovedal etapnemu slavju, za katero sta se že zgodaj začela udarjati preostala ubežnika.

Prvi je skočil Gaudu, njegov napad pa je kmalu pokril Roglič. A Francoz je storil dovolj, da se je znebil Carthyja in vloge ubežne dvojice so bile jasne. Gaudu je zadnje kilometre narekoval tempo in si tako prislužil etapno zmago, ki mu jo je Roglič, ob redko videnem nagovarjanju množice k navijanju, gentlemansko prepustil.  

Pogačar je na zaključnem vzponu storil dovolj, da se je znebil Pella Bilbaa (Bahrain-Victorious) in se zavihtel na tretje mesto v skupnem seštevku. Skušal je narediti še korak dlje in priti do srebrne medalje, a je bil danes Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) dovolj spočit in močan, da je zdržal ob Pogiju in dopolnil uspeh Rogliča.

Roglič z dirke odhaja kot nosilec treh majic. Poleg rumene za skupno zmago si je prislužil še pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih in zeleno za najboljšega po točkah. Modra majica za najboljšega mladega kolesarja prav tako potuje v roke Jumbo-Visme, osvojil jo je Vingegaard.

Prejšnji članekRoglič, Pogačar, McNulty ali kdo drug?
Naslednji članekOdziv slovenskih asov po koncu Dirke po Baskiji