Primož Roglič: “Še vedno si želim biti del tega sveta, dirkati in tekmovati, zato sem se vrnil”

Primož Roglič je v središču Rima dvignil pokal in v svoj bogat življenjepis dodal še Dirko po Italiji. Po zmagi ni skrival navdušenja in priznaval, da se mu bodo spomini zadnjih dni za vedno vtisnili v spomin.

Nikoli še nisem videl Primoža tako čustvenega,” so bile besede, ki smo jih po sobotni zmagi na Svetih Višarjah slišali od številnih kolesarskih navdušencev. Primož Roglič ni skrival, koliko mu pomeni podpora navijačev, s katero je prišel do velikega preobrata.

Če je v preteklih dneh govoril, da je zmaga na dirki le številka, pa smo lahko na zadnji etapi videli, da mu oblačenje rožnate majice na zmagovalnem odru v Rimu pomeni ogromno. Prišel je do enega največjih, če ne celo največjega uspeha v karieri in končno postal srečni namesto tragični junak.

“Toliko čustev je prisotnih, predvsem po včerajšnjemu dnevu,” je po koncu dirke povedal Roglič. “Tega ne morem opisati z besedami, to so spomini za celo življenje.”

Veliko je bilo narejenih povezav med letošnjim zaključnim kronometrom in tistim iz leta 2020 na Dirki po Franciji, ki se je za Rogliča končal precej bolj tragično. Sam se ne želi prevečkrat vračati k letu 2020, čeprav je bilo to v zadnjih dneh neizbežno.

“Vsaka situacija je nova, v življenju so vedno novi izzivi. Seveda sem z zaključkom tega bolj zadovoljen,” je povezavo z letom 2020 komentiral zmagovalec Dirke po Italiji.

“Od leta 2020 smo se vsi nekaj naučili in tokrat se je vse izšlo. Zelo uživam. Z leti postaneš modrejši. V preteklosti sem živel z veliko čustvi, tako negativnimi kot pozitivnimi.”

“Vseeno mi je, če se moj nivo dviga ali spušča, če so moji rezultati boljši ali slabši. Pri meni se ne gre več za nivo, zame je pomembno, da najdem, kdo sem. Še vedno si želim biti del tega sveta, dirkati in tekmovati, zato sem se vrnil.”

Po uspehu na Dirki po Italiji so privrženci Primoža Rogliča pogled že obrnili k Dirki po Franciji. V njih je vzklilo upanje, da bo Slovenec že letos sodeloval na francoski pentlji in skušal v svoj mozaik dosežkov vstaviti še zadnji manjkajoči delček.

Roglič za zdaj še ne želi govoriti o Dirki po Franciji, saj so njegove misli še vedno pri osvojitvi rožnate majice. Kljub temu pa priznava, da bi v prihodnosti rad še vsaj enkrat poskusil napasti najbolj zaželen kos oblačila v kolesarstvu.

“Jasno vem, kaj manjka v mojem življenjepisu. Osvojil sem nekaj velikih dirk. Ne obremenjujem se s tem. Najprej želim uživati v tem trenutku, nato pa bom videl, kakšne izzive mi prinese življenje.”

Najprej proslava rožnate majice, nato razmišljanje o Dirki po Franciji. (vir: twitter)

Za Primoža Rogliča je to že četrta zmaga na Grand Tourih, s katero se je izenačil z nekaterimi velikimi imeni, kot so Vincenzo Nibali, Tony Rominger in Roberto Heras. Do sedaj je imel na svojem računu tri zmage z Dirke po Španiji, tokrat pa je dodal še uspeh na novi dirki.

“Vsak Grand Tour je nov izziv. Ne moreš primerjati Gira in Vuelte. Vsaka zmaga ima svoje izzive in vse so zelo težke. Letos sem lovil Giro, ki pa je bil pravi vrtiljak. Želiš si, da bi bilo lepo in lahko, a nekateri fantje niso prišli niti do Rima. Jaz sem imel to priložnost in včerajšnja etapna zmaga je bila češnja na vrhu smetane. Zelo sem hvaležen.”

Primož Roglič ima precej prazen koledar dirk. V ekipi so mu sestavili načrt do Dirke po Italiji, ki je bila glavni cilj sezone. Ta je dosežen in trenutno v koledarju lahko najdemo le še Dirko po Španiji, ki bo na sporedu avgusta.

Roglič bo do takrat zagotovo še dirkal, vprašanje pa je, ali bo kolesar zapolnila tudi Dirka po Franciji. A tega ne bomo izvedeli prav kmalu, zato za zdaj uživajmo v trenutkih, ki nam jih je v zadnjih dneh podaril ljubljenec slovenskega občinstva.

Prejšnji članekPrimož Roglič – rimski bog zmage
Naslednji članekKdo je na Dirki po Italiji prejel največji kos 1,5 milijona evrov vrednega nagradnega sklada?