Primož Roglič – rimski bog zmage

Primož Roglič je na ulicah Rima slavil zmago na Dirki po Italiji. Po številnih preprekah, ki mu jih je postavila rožnata dirka se je na koncu vse izteklo po njegovih željah in v italijanski prestolnici je visoko v nebo dvignil ‘neskončni pokal’.

Zadnja etapa Dirke po Italiji je bila pričakovano revijalnega značaja. Začela se je z Rogličevim poziranjem fotografom in nazdravljanju s šampanjcem. Nasmejani Slovenec je bil odet v rožnato in se peljal proti svoji prvi zmagi na Dirki po Italiji v treh poskusih.

Še vedno pod vtisom včerajšnjega preobrata in neverjetnega vzdušja je varno pripeljal do cilja. Čeprav se je v zadnjih kilometrih dirkalo povsem zares, pa pričakovano napada na rožnato majico nismo videli. O vsem se je odločilo že včeraj, danes pa je bil le dan za slavljenje.

Brez drame sicer ni šlo niti tokrat. Šprinterji, ki so sodelovali v boju za končno zmago, so zakuhali padec tik pred ciljem. Pascal Ackermann (UAE Emirates) je izgubil ravnotežje in zadel ogrado, ob drsenju po tleh na s kolesa spravil še nekaj tekmovalcev.

Vsemu skupaj se je Primož Roglič (Jumbo-Visma) uspešno izognil in v cilj je pripeljal z velikim nasmeškom na obrazu in visoko dvignjenima rokama. Treh tednov trpljenja na dežju in mrazu je bilo konec. V sončnem Rimu je nastopil trenutek za slavje.

Tik pred prihodom Slovenca v cilj smo videli še boj za etapno zmago. V izjemno dobrem položaju je bil že nekaj metrov pred ciljem Mark Cavendish (Astana-Premier Tech), ki se je skril v zavetrje Fernanda Gavirie (Movistar) in čakal na pravi trenutek. Slabih 100 metrov pred ciljem je eksplodiral in ostal sam v ospredju ter slavil z udobno prednostjo. Na svoji zadnji etapi Dirke po Italiji je tako prišel do 17. etapne zmage.

Nekaj časa je bilo nato potrebno počakati, da se je začel za Slovence najlepši del današnjega dne. Primož Roglič je v družbi sina Leva stopil na zmagovalni oder in se tokrat povzpel na najvišjo stopničko.

Demoni preteklosti so bili pozabljeni. Tokrat se je vse izšlo po načrtih. To je bil njegov trenutek. To je bil trenutek, ko je visoko v nebo dvignil ‘neskončni pokal’ in postal zmagovalec 106. izvede Dirke po Italiji.

Prejšnji članekAddy Engels: ”Ko je imel težave s kolesom, sem mislil, da je konec”
Naslednji članekPrimož Roglič: “Še vedno si želim biti del tega sveta, dirkati in tekmovati, zato sem se vrnil”