Primož Roglič pokazal zobe in Evenepoelu odščipnil 52 sekund

Dolgo smo čakali na dan, ko se bo Remco Evenepoel zlomil. V 14. etapi je le popustil, saj ni mogel slediti napadu Primoža Rogliča. Ta se mu je v skupnem seštevku približal na 1:49.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je po težkih uvodnih dneh zopet spomnil na najboljšo različico samega sebe. Na zaključnem vzponu je izkoristil dobro delo ekipe, ki je v zaključku držala visok tempo in Remca Evenepoela (Quick Step-Alpha Vinyl) spravljala pod pritisk.

Zasedba Quick Step-Alpha Vinyla je prvič na dirki izgledala šibkeje od Jumbo-Visme, prav tako pa suveren ni bil niti Remco Evenepoel. Na drugi strani se je Roglič počutil odlično in glede na situacijo v skupnem seštevku, priložnosti jasno ni nameraval izpustiti.

Tri kilometre in pol pred ciljem je Slovenec pohodil pedala in si hitro privozil nekaj metrov prednosti. Evenepoel, ki je imel v zavetrju še ostale tekmece, ni mogel slediti pospeševanju 32-letnika in tudi ostali tekmeci so ga kmalu pustili zadaj.

Belgijec danes ni imel svojega dne in Roglič je zavohal kri. Po prvotnem pospeševanju je sicer nekoliko umiril svoj tempo in posledično sta se mu pridružila Enric Mas (Movistar) in Miguel Angel Lopez (Astana Qazaqstan). A tempo je do vrha lahko držal le Lopez, medtem ko je Mas, ki Rogliču ni ponudil pomoči, nato hitro odpadel.

Slovenec je v cilj zapeljal skupaj z Lopezom in izgubil šprint za drugo mesto in tako predal dve odbitni sekundi. S tretjim mestom je prejel štiri bonifikacijske sekunde, ki jih je pridodal k 48 sekundam prednosti, ki jih je do rdeče majice pridobil na cesti.

V skupnem seštevku je tako zaostanek stopil za 52 sekund. Za vodilnim Belgijcem sedaj zaostaja še 1:49, a novo priložnost za napad bo imel že jutri, ko se etapa zopet konča z vzponom. Prednost Rogliča pred Masom pa po današnji etapi znaša že skoraj minuto.

Etapne zmage, že svoje druge na tej dirki, se sicer veseli Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Ekvadorec, ki je včeraj namerno izgubil čas, je po dolgem boju uspel priti v beg. Na zaključnem vzponu je bil nato stopničko nad vsemi ostalimi ubežniki in zasluženo je prišel do zmage.

Prejšnji članekRoglič ob jubilejni 200. etapi: “Ni pomembna zadnja, ampak naslednja
Naslednji članekNova priložnost Primoža Rogliča za popoln preobrat