Primož Roglič po vzponu Peñas Blancas: “Veselim se prihodnjih dni”

Dvanajsta etapa Dirke po Španiji se je končala z dolgim vzponom na Peñas Blancas. Na njem ni prišlo do časovnih razlik med favoriti za končno zmago. Prav vsi so uspešno držali tempo Remca Evenepoela, tudi Primož Roglič, ki je bil zadovoljen z izkupičkom dneva.

Remco Evenepoel je najmočnejši kolesar na dirki. To je dokazal na vseh gorskih etapah kot tudi na vožnji na čas. Na vseh ključnih etapah do sedaj je uspešno pridobival čas proti tekmecem in povečeval svojo prednost.

Vzpon na Peñas Blancas je bil drugačen. Daljši, a manj strm in Belgijec se ni uspel oddaljiti od tekmecev. V tem vsaj delen uspeh vidi tudi Primož Roglič, ki je končal ob Evenepoelu in tako zadržal svoj zaostanek.

Slovenski as prvič na dirki v resnih gorah ni izgubil časa. To si jemlje kot uspeh, čeprav se zaveda, da bo v prihodnje potrebno biti tudi močnejši od rdeče majice. A najtežje etape še prihajajo, prvi test pred njimi pa je Roglič uspešno prestal.

Evenepoel je bil zopet močen, a tokrat se tekmecem ni uspel odpeljati. (vir: twitter)

Trikratni zmagovalec Vuelte sicer poudarja, da je njegova forma še vedno nekoliko slabša kot Evenepoelova. Vseeno pa verjame, da se do konca dirke še lahko razmerje moči spremeni in je lov na četrto rdečo majico še vedno odprt.

Bomo videli. Tokrat sem se počutil zelo dobro in upam, da se lahko še izboljšam. Smo nekoliko zadaj in zaostanek moramo nadomestiti. Še vedno je dolga pot, a tokrat sploh ni bilo slabo,” je po koncu 12. etape povedal Roglič.

Prvič na letošnji dirki smo tudi videli nekoliko bolj resno ofenzivo Jumbo-Visme. Z odsotnostjo dveh kolesarjev, predvsem Seppa Kussa, gorski napadi nimajo takšne moči kot bi jo lahko imeli, a Nizozemci so vsaj pokazali namero po agresivnosti.

Rohan Dennis je dolgo časa narekoval oster tempo, ki je zredčil skupino favoritov, a Evenepoela ni uspel izolirati. Šele dva kilometra do cilja je Belgijec ostal sam in sam narekoval tempo. Kljub predhodnemu padcu in nekaj odrgninam njegova moč ni bila vprašljiva. Dirko je imel ves čas pod nadzorom.

Jumbo-Visma s prvim poskusom ni uspela, a bo v prihodnje še poskušala. Roglič namreč upa, da se v naslednjih dneh njegova forma še izboljša, tako kot se je tudi lani.

Videli bomo, kako bo šlo. Lani sem začel podobno kot letos,” je povedal Roglič in s tem spomnil na padec z Dirke po Franciji, ki mu je prav tako otežil priprave na Vuelto. “Zagotovo na začetku nisem bil najbolje pripravljen, zato upam, da bom sedaj precej boljši. Videli bomo, kako bom napredoval. Veselim se prihodnjih dni.”

Kolesarje danes čaka ravninska etapa, kjer bo glavni cilj Rogliča le varen prihod v cilj. Konec tedna pa bo dirka zavila v Sierro Nevado, kjer se bosta odvili dve izjemno težki etapi, nemara celo najpomembnejši na dirki.

Prejšnji članekJan Polanc odličen četrti, Roglič v skupini favoritov
Naslednji članekMads Pedersen končno dočakal zasluženo etapno zmago