Primož Roglič ostaja kralj Dirke po Španiji! Zmagal je četrto etapo in oblekel rdečo majico

Primož Roglič je dokazal, da je v izjemni formi, saj je v velikem slogu osvojil etapno zmago v četrti etapi, oblekel pa je tudi rdečo majico vodilnega.

Današnja prva hribovita v Španiji je postregla s hudim bojem najboljših kolesarjev na dirki. Že takoj od štarta so bile hitrosti visoke, v begu pa smo imeli močno šesterico. V njej je bil tudi Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan), ki je Dirko po Franciji že dvakrat končal v prvi deseterici.

Ekipi Jumbo-Visma in Bora Hansgrohe sta narekovali tempo v glavnini, od kjer pa je odpadlo kar nekaj kolesarjev, ki niso mogli slediti močnemu ritmu.

Zadnji vzpon na Puerto de Herrera je bil od cilja oddaljen okrog 15 kilometrov, potem pa je kolesarje čakal spust v dolino in zadnja špička na Languardio, kjer največji šprinterji niso imeli pravih možnosti.

Ubežna skupinica z Lutsenkom na čelu.

Trije kolesarji iz bega so petdeset kilometrov pred ciljem odpadli, spredaj pa so ostali le Lutsenko, James Shaw (EF Education-EasyPost) in izkušeni Alessandro de Marchi (Israel Premier Tech).

Prednost je kopnela, saj je bila hitrost v glavnini ves čas zelo visoka. Glavnina je ubežnike ujela tik za letečim ciljem, kjer so bile na voljo bonus sekunde, a te so bile na koncu podeljene Lutsenku, Shawu in de Marchiju.

Na vzponu na Puerto de Herrera je bil tempo visok, veliko kolesarjev je odpadlo. Izmed večjih imen je kmalu popustil Juan Ayuso (UAE Emirates), na čelu pa je tempo navila ekipa Trek Segafredo. Roglič se je uspešno držal na dobri poziciji v glavnini, kjer je bil tudi Jan Polanc (UAE Emirates).

Tempo je rahlo popustil, na čelo pa je spet prišla ekipa Primoža Rogliča, kjer je ritem narekoval Chris Harper. Petnajst kilometrov pred ciljem je napadel svetovni prvak Julian Alaphilippe (Quick Step-Alpha Vinyl), sledil mu je Roglič, ki je prvi prečkal vrh vzpona.

Na spust je skupina šla skupaj, hitrosti pa so hitro narasle na več kot devetdeset kilometrov na uro. Velika hitrost je povzročila luknje v skupini, ki so se na ravnini zakrpale. Videli smo veliko napadov, poskušal je tudi Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan).

V zadnji kilometer, kjer se je začel zaključni klanček, je skupina prišla skupaj. Esteban Chaves (EF Education) je poskusil z napadom, a ekipa Trek Segafreda je nadzirala prihod v cilj, saj je bil v skupini Mads Pedersen.

Danec je prvi začel šprint, a Roglič je bil takoj za njim. Zasavski orel je švignil mimo Pedersna in v velikem slogu dobil četrto etapo Dirke po Španiji. S tem je oblekel tudi rdečo majico vodilnega.

Na drugem mestu je sedaj njegov ekipni kolega Sepp Kuss, tretji pa je Ethan Hayter, ki zaostaja že skoraj pol minute. Jutri je na sporedu še nekoliko težja etapa s ciljem v prestolnici Baskije, Bilbau. Tudi Jan Polanc je varno prišel v cilj.

Prejšnji članekKo zmanjka denarja: Novozelandci si morajo pot na svetovno prvenstvo plačati sami
Naslednji članekPrimož Roglič ovrgel vse dvome in upravičil zaupanje ekipe