Primož Roglič osredotočen na Giro, a Dirke po Franciji še ni povsem prečrtal

Primož Roglič se trenutno mudi na Tenerifih, kjer se z ekipo pripravlja na novo sezono. V njej bo glavni cilj Dirka po Italiji, kateri so podrejene tudi celotne priprave. Pred njo bo nastopil le na eni dirki, kaj pa bo prineslo nadaljevanje sezone še ne ve. Morda tudi nastop na Dirki po Franciji.

V novi sezoni še čakamo na prvi nastop Primoža Rogliča in nanj bo potrebno še nekoliko počakati. Slovenski as je ob druženju s slovenskimi mediji razkril, da bo v spomladanskem delu sezone močno okrnil tekmovalni koledar in se pred Dirko po Italiji odpravil le na Dirko po Kataloniji.

Prvič po letu 2019, ko je tudi nazadnje nastopil na italijanski dirki, bo spomladi izpustil vse enodnevne preizkušnje, ki so mu običajno odgovarjale. Letos je pač glavni cilj sezone na vrsti precej bolj zgodaj kot v preteklih letih, zato je treba koledar prilagoditi.

Iz Tenerifov v Katalonijo in nazaj na otok

Roglič bo kilometrino spomladi v večini nabiral na Tenerifih, ki je v zadnjih letih, predvsem zaradi ognjenika Teide, postala priljubljena pripravljalna točka profesionalnih ekip.

Na španskem otoku bo Slovenec preživel večino časa do Dirke po Kataloniji, ki se začne 20. marca. Tudi po njenem koncu se bo vrnil na Tenerife in tam opravil zadnje in ključne priprave na Dirko po Italiji.

“Zaenkrat gre vse po načrtu. Na štart Gira bom pripravljen. Kako dobro pa bomo videli po Dirki po Kataloniji konec marca. To bo pravi test, ki bo pokazal, kje smo in potem proti Italiji. Teide je prvi obsežni pripravljalni tabor na sezono in pred Dirko po Kataloniji,” je povedal 33-letnik, ki bo na španski dirki nastopil drugič v karieri. Leta 2016, svojem prvem v dresu Jumbo-Visme, jo je končal na 44. mestu.

“Na Kataloniji sem dirkal le leta 2016 in se veselim vrnitve nazaj. Letos je veliko klancev in bo pravi test za mojo vožnjo navkreber.”

Možnost za vpis v zgodovino

Dirka po Kataloniji je ena izmed dveh preostalih dirk svetovne serije, ki ju Roglič še ni osvojil. Zbranim medijem je priznal, da ga navdušuje možnost postati prvi kolesar z zmago na vseh sedmih enotedenskih dirkah najvišjega razreda. Če letos osvoji Dirko po Kataloniji, bi v naslednji sezoni verjetno napadel še zadnjo manjkajočo Dirko po Švici.

A veliko bolj kot zgodovinski dosežek ga letos motivira Dirka po Italiji. Z njo ima neporavnane račune iz leta 2019, ko ga je bolezen oddaljila od rožnate zmage. Letos želi na ulicah Rima voziti v majici vodilnega in se znova spoprijateljiti z rožnato pentljo.

Težave z ramo so stvar preteklosti. Rehabilitacija po operaciji je bila uspešna in treninge lahko znova opravlja brez bolečin. (vir: twitter)

“Giro se bo odločal na kronometrih oziroma bodo odločujoči dejavnik. Zame je bilo po operaciji rame nekoliko težje sesti na kronometrsko kolo, saj dosegam ekstremne položaje, a zdaj lahko to normalno opravljam.”

“Tej disciplini bom posvetil največ časa. V Italiji so trije kronometri: uvodni ravninski z manjšim vzponom, nato daljši ravninski in na koncu nam najbližji z najbolj strmim klancem. Za kronometer bom očitno moral počakati do samega starta Gira, da bom dobil podatek, kako sem hiter v vožnji na čas.”

Dirka po Franciji še ni (povsem) prečrtana

Misli Primoža Rogliča so trenutno pri Dirki po Italiji, a nekje v daljavi se pogled opira tudi na Dirko po Franciji. Ob vprašanju, ali je mogoče, da bi nastopil na obeh dirkah, ni tega ne zavrnil, ne potrdil.

“To bomo še videli. Dajmo reči, da grem najprej na Giro in ga zaključim ter potem gledamo dalje,” je povedal Roglič. “Zdaj res razmišljam samo o Giru, kaj pa bo sledilo temu, bomo videli po koncu.”

“Giro je dirka, ki nam je najbližja. Dirka, ki je še nisem zmagal. Res pa tudi Dirka po Franciji sodi v to kategorijo. Če prej začneš s tritedenskimi dirkami, imaš več manevrskega prostora, vseeno sta še dve, ki sledita Giru,” je še vlil upanja slovenskim navijačem.

Prejšnji članekPogačar končno ‘premagan’, tretja etapa pripadla njegovemu sotekmovalcu
Naslednji članekNov dan, nova zmaga Pogačarja, ki slavi pomemben jubilej