Primož Roglič je olimpijski prvak!

Primož Roglič je bil na vožnji na čas v svojem svetu. Močno je premagal vse konkurente, preko celotne trase je bil najhitrejši in v cilju se veseli zlate medalje.

Po težkem mesecu, ki je za Primožem Rogličem, je danes le našel prave občutke, ki so ga popeljali do naslova olimpijskega prvaka. S traso je opravil z naskokom najbolje, od enega do drugega vmesnega časa je povečeval prednost in imel ves čas dirko pod nadzorom.

Slovenski as je na progo odšel dobro ogret, na štartni klančini mu je pot že tekel z obraza in v polnem pogonu je začel tudi s prvimi metri. Na prvem vmesnem času je prevzel vodstvo, a ga je nato preskočil le Filippo Ganna (Italija), kar je bilo tudi zadnjič, da je nekdo skočil pred Rogliča.

Po prvem krogu je imel Kisovčan že devet sekund naskoka pred Tomom Dumoulinom (Nizozemska), medtem ko so ostali zaostali še več. Prednost je nato še rasla, počasi se je približeval kolesarjem pred seboj in nato Kasperja Asgreena (Danska) in Joaa Almeido (Portugalska) tudi prehitel.

Že na zadnjem vmesnem času je bilo jasno, da se Roglič pelje zlatu naproti, prednost je znašala že več kot pol minute in le še tehnične težave bi mu lahko preprečile naskok na vrh.

Roglič je v cilj prišel v transu, v cilju je prednost prevzel z več kot minuto prednosti, a vožnje ni končal. V kronometrskem položaju je v polnem tempu nadaljeval po progi, nato pa so ga organizatorji le ustavili in mu povedali, da je preizkušnje tudi zanj konec.

Neverjetno, kako se v bistvu stvar hitro obrne, če verjameš, trdo delaš in greš novim izzivom naproti. Izjemno sem vesel. To je neverjetno. Zase vedno rečem, da nisem ravno specialist za kronometer, ampak včasih tudi naredim dobro vožnjo na čas. Izjemno, izjemno sem vesel in ponosen,« je v izjavi za RTV Slovenija povedal olimpijski prvak.

Kako dominanten je bil danes Roglič priča dejstvo, da je Tom Dumoulin na drugem mestu zaostal več kot minuto. Bronasto medaljo si je privozil Rohan Dennis (Avstralija), ki je bil v cilju vidno razočaran.

Wout van Aert (Belgija), ki je danes veljal za glavnega favorita, ni imel svojega dne in je na koncu zaostal veliko minuto in 40 sekund, kar je zadostovalo za šesto mesto. Mesto višje se je uvrstil Filippo Ganna, ki sicer v zadnjih letih dominira v kronometru, a je bila trasa zanj nekoliko prezahtevna.  

Prejšnji članekAnnemiek van Vleuten povozila tekmice in prišla do zlatega odličja
Naslednji članekVIDEO: Andrej Hauptman se je iz avtomobila drl v uho Primoža Rogliča