Primož in Tadej

Tako podobna in tako različna. Podobna v tem, da imata oba izreden talent, da imata zmagovalno miselnost, da prihajata iz podobnega okolja, da sta vsak na svoji lestvici v tem trenutku najboljša kolesarja na svetu (Primož UCI, Tadej PCS) in da sta trenutno tudi prvi in drugi kolesar največje dirke na svetu. Povsem različna pa je njuna pot na vrh.

Primož je najprej bil borbo s slovensko kolesarsko srenjo in samo njegovi trmi in vztrajnosti se gre zahvaliti, da je sploh prišel v slovensko kolesarstvo. Tudi v Adrii je začel na najnižji stopnički in se je s svojo kakovostjo in pametnim vedenjem hitro prebil na sam vrh slovenskega kolesarstva.

Leta 2016 je podpisal pogodbo z World Pro-tour ekipo LottoNL-Jumbo. Tudi tukaj so ga sprejeli z veliko mero skepse in svojo profesionalno pot je začel iz ničle. Svojo kakovost je moral dokazati tudi arogantnim in vzvišenim Nizozemcem. To mu je relativno hitro uspelo, prav tako kot že prej v slovenskem prostoru.

Ob nesporni kakovosti pa je s svojim značajem hitro pridobil na svojo stran tudi vse kolesarje. Na poti proti vrhu je vse prepričal s svojimi dejanji, ne z besedami. V tem krutem tekmovalnem športu si je vse moral izboriti sam. Po tem, ko je uspešno prestal vse te preizkušnje in postal najboljši kolesar na svetu pa mora sedaj dokazati, da je najboljši tudi v Sloveniji.

Slovenski dvojec je do trenutnega uspeha vodila povsem drugačna pot. vir: twitter

Tadejeva zgodba je precej krajša in nekaj lažja. Od svojega začetka je bil del slovenske kolesarske scene in že tukaj mu ni bilo potrebno biti bitk, kot jih je moral Primož. Še zelo mlad je podpisal pogodbo z World  Pro-tour ekipo. V tem krutem profesionalnem svetu pa se je znotraj ekipe lahko zanesel na Andreja Hauptmana in Jana Polanca. Na velikih dirkah pa tudi na Primoža.

Primož je pri svojih 21ih začel rekreativno kolesariti, Tadej pa ima pri teh letih odlično ekipo, pogodbo, status kapetana, nastope na največjih dirkah ter najvišja mesta na vseh kolesarskih lestvicah.

Kolega kolesar je primerjal Primožev prihod v Jumbo Vismo in njen hiter razvoj s prihodom Schumacherja v Ferrari. Lahko to Tadej stori v ekipi UAE? Mu to lahko uspe znotraj italijanske ekipe, ki je v primerjavi z nizozemsko ekipo zelo močna v besedah in manj v dejanjih.

Druga pot pa je pot mladega Egana Bernala, ki se po lanski zmagi na Touru nikakor ni znašel v vlogi vodilnega kolesarja in je povsem podlegel pritisku. Najtežja stvar tako v vrhunskem športu kot v življenju je obvladovanje uspeha. Primož se je izkazal tudi v tej vlogi in verjamem, da bo to ponovil tudi Tadej.

Taki mladeniči potrebujejo okoli sebe ljudi, ki jih bodo pravilno usmerjali. Tadejeva starša sta ga in ga bosta še vodila po pravi poti. Zelo pozitivne so bile njune besede: »Tadej je za naju že zmagovalec po vsem tem, kar je pri teh letih že naredil na letošnjem Touru. Primožu pa privoščiva, da zmaga.«

Naj bodo te besede dobra popotnica za oba do končnega cilja v Parizu.

Prejšnji članekDvojna zmaga obliž na Ineosove rane, Slovenca le še korak od slavja
Naslednji članekŠportni direktor Jumbo-Visme izključen z dirke