Prihaja UAE Tour

Sedem dni kolesarjenja med puščavo in morjem nam bo dalo odgovor, kdo bo na prestolu zamenjal Primoža Rogliča. Slovenec, ki letos na dirki po Združenih arabskih emiratih ne bo nastopal, je lani suvereno pometel z močno konkurenco, največjih imen svetovnega kolesarstva pa na vročem Bližnjem vzhodu ne bo manjkalo niti letos.

Prihaja Froome

Kolesarska javnost pričakuje veliko vrnitev Chrisa Frooma. vir: twitter

Drugo etapno dirko svetovnega razreda v letošnji sezoni si je marsikateri kolesarski navdušenec posebej označil na koledarju, saj se bo kolesarski javnosti na njej prvič v letošnji sezoni predstavil Chris Froome. Anglež od lanske hude poškodbe na kriteriju Dauphine, kjer si je na ogrevanju zlomil stegnenico, medenico, rebra, komolec in poškodoval vrat, ni nastopil na nobeni dirki. Zdravstveno stanje je bilo še nekaj mesecev nazaj slabo, hoja je še vedno ovirana, a stanje je očitno dovolj dobro, da lahko vozi kolo in resno tekmuje. Vse oči javnosti bodo torej oprte v nastope Frooma, ki bodo dali prve odgovore na vprašanja, kakšno je njegovo stanje, njegova forma in ali je sploh realno pričakovati, da bo član Ineosa lahko še kdaj napadal tako želeno peto zmago na dirki po Franciji.

Štirikrat Mezgec, dvakrat Pogačar

V Združene arabske emirate prihaja 18 od 19 ekip World Toura, edina ekipa najvišjega ranga, ki bo dirko izpustila, je EF, ki sicer na začetku sezone niza izvrstne rezultate. Kot že omenjeno v uvodu, se bodo pod vročim soncem za zmago borili mnogi najboljši kolesarji karavane, ekipe praviloma na dirko pripeljejo vsaj enega superzvezdnika, nekatere bodo več stavile na šprinterje, druge imajo v mislih skupno zmago.

Na dirki bomo imeli dva svoja predstavnika tudi Slovenci. Luka Mezgec bo v ekipi Mitchelton – Scotta, ki bo sicer podrejena rezultatu Adama Yatesa, svojo srečo preizkušal na štirih šprinterskih etapah, kapetan »domače« ekipe UAE Emirates Tadej Pogačar pa se bo moral izkazati na dveh gorskih etapah s ciljnim vzponom.

Pogačar ima na svojem računu že zmago na dirki po Valencii. vir: twitter

Šprinterski sladokusci bodo prišli na svoj račun

Kar petnajst najboljših šprinterjev letošnje sezone bo pedala vrtelo na UAE Touru, pričakovati pa gre, da bodo najostrejše boje v zaključkih etap bili Dylan Groenewegen, Sam Bennet, Pascal Ackermann, Caleb Ewan in Fernando Gaviria, ki so že dokazali, da so na začetku sezone v vrhunski formi. V šprinterski ogenj bo svoje železo poslala tudi Groupama – FDJ, ki bo stavila na Arnauda Demareja, vendar je Francozova trenutna pripravljenost velika uganka, saj letos še ni nastopil na nobeni izmed dirk.

Ljubitelji napetih bojev na strmih vzponih, ne bojte se, tudi najboljših deset hribolazcev sezone boste lahko videli v Združenih arabskih emiratih. Trenutno najbolj vročemu kolesarju karavane Tadeju Pogačarju bo največjo grožnjo predstavljal Alejandro Valverde, odpisati pa ne gre niti Wilca Keldermana, Adama Yatesa in Alexeya Lutsenka, prvih nekaj etap pa bo dalo jasno sliko ali lahko resno konkurira tudi Chris Froome.

Prejšnji članekKaotična organizacija dirke po Dubaju
Naslednji članekEgan Bernal: Bolje je imeti tri kapetane kot nobenega