Prezgodno veselje Alaphilippa skoraj stalo nove zmage

V Belgiji se je danes odvila enodnevna dirka De Brabantse Pijl. Na njej je slavil Julian Alaphilippe, ki je zmagal prvič odkar je postal svetovni prvak. A Alaphilippe si je znova privoščil neumnost, slavil je že pred ciljno črto in na koncu zmagal za le nekaj centimetrov.

Slabih dvesto kilometrov dolga preizkušnja je na štart privabila številna velika imena svetovnega kolesarstva. Glavni favoriti so bili številni kolesarji, ki smo jih v soboto spremljali na Liege-Bastogne-Liege, morda celo glavna favorita sta bila Alaphilippe in Mathieu van der Poel.

V begu je dan preživela šesterica kolesarjev, ki večjih možnosti za uspeh ni imela. Glavnina jih je ves čas držala na varni razdalji in slabih 40 kilometrov do cilja tudi ujela. Ko so kolesarji zavili v zaključne kroge po mestu Overijse, so se začeli prvi napadi iz glavnine.

Štiriintrideset kilometrov do cilja je napadel Van der Poel, njegovemu napadu pa je sledil Alaphilippe. Dvojica si je prikolesarila deset sekund prednosti, v ozadju pa so se za njima podali Benoit Cosnefroy, Sonny Colbrelli in Omar Fraile. Dobrih dvajset kilometrov do cilja je bila peterica skupaj, a ne za dolgo.

Alaphilippe, Van der Poel in Cosnefroy so se odcepili in v zaključne kilometre prišli sami. Jasno je bilo, da si bodo prav ti kolesarji razdelili mesta na stopničkah, a lesk medalji je bil še neznan.

Trojica je za zmago začela obračunavati 200 metrov do cilja, ko je napadel Cosnefroy. Član AG2R-ja je imel v šprintu najmanj možnosti, zato je poskusil z napadom od daleč, a njegovemu šprintu sta brez težav sledila oba tekmeca. Nato je šprint začel tudi Alaphilippe, na njegovo kolo pa se je prilepil Van der Poel.

Kolesarja sta za zmago obračunavala vse do ciljne črte. Kot da se Alaphilippe ne bi ničesar naučil z nedeljske dirke, je deset metrov do cilja dvignil roke v zrak in se veselil zmage. Ob njegovem boku je kolo predse potisnil Van der Poel, a Nizozemec je bil tokrat nekoliko prekratek. Centimetri so bili tokrat naklonjeni Alaphilippu, a ob takem načinu vožnje bo Francoz kaj kmalu izgubil še kakšno zmago.

Na dirki sta sodelovala tudi dva Slovenca. Luka Mezgec se je dobro držal vodilne skupine, a bil ob napadih Van der Poela in Alaphilippa nemočen. V cilj je prišel na 16. mestu, za zmagovalcem je zaostal 25 sekund. Drugi slovenski predstavnik Luka Pibernik dirke ni končal.

Prejšnji članekGanna prikazal izjemen beg in se veselil zmage
Naslednji članekBernal zaključuje sezono, na Vuelto Froome in Carapaz