Preteklost ga ni izučila: Alaphilippe kaznovan zaradi prepoznega jemanja okrepčila iz avtomobila

Julian Alaphilippe je upal, da bo v peti etapi prevzel vodstvo na Dirki po Švici. Na koncu se mu ni izšlo, saj je v zaključku popustil in zaostal za Richardom Carapazom. A tudi če bi se v cilju oblekel v rumeno majico, bi jo moral kmalu vrniti, saj so mu komisarji pribili 20 sekund kazni, zaradi prepoznega jemanja okrepčila iz avtomobila.

V vsaki etapi je določena razdalja od cilja, po kateri kolesarji ne smejo več jemati hrane in pijače s strani osebja ob cesti ali športnih direktorjev v avtomobilih. V večini primerov je ta znamka postavljena pri 20 kilometrih, na gorskih etapah pa se pogosto prestavi nekoliko bližje cilju.

V peti etapi Dirke po Švici so organizatorji oznanili, da kolesarji okrepčila lahko sprejemajo vse do zadnjih desetih kilometrov. Ob bližanju omenjeni znamki je v ospredju vozila okrnjena skupina favoritov. Mnogi so dvesto metrov pred magično mejo ob sebe poklicali ekipne avtomobile in napolnili zaloge pred zaključnim vzponom. Eden zadnjih je to storil Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), ki je zaradi obotavljanja okrepčilo prejel 8,7 kilometra do cilja.

Direktor dirke, ki je tedaj vozil tik pred avtomobilom Deceuninck-Quick Stepa je Alaphilippu takoj povedal, da je storil napako, zaradi česar se je med njima vnela kratka, a napeta debata. Francoz je nato nadaljeval dirko in jo končal v zasledovalni skupini, a v cilju so mu izrekli 20-sekundno kazen zaradi prepovedanega jemanja okrepčila. Poleg tega mora plačati tudi 200 frankov kazni.

»Bil sem izčrpan, potreboval sem pijačo in direktor mi je rekel, da lahko vzamem še zadnji bidon, a v trenutku, ko sem ga vzel, je nekoliko okleval,« je v cilju razložil 28-letnik.

»Prejel je navodilo komisarja – očitno predajanje ni bilo več dovoljeno. Lahko bi le odvrgel plastenko, a potreboval sem pijačo, zato sem jo vzel. Očitno sem bil kaznovan, a to ne spremeni ničesar.«

Alaphilippe je takoj po etapi zasedal tretje mesto v skupnem seštevku z zaostankom 33 sekund za Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers). Po izrečeni kazni je njegov zaostanek narasel na 53 sekund, na lestvici pa je predenj skočil Max Schachmann (Bora-hansgrohe)

Za Juliana Alaphilippa to ni prva tovrstna kazen. Najbolj odmevna je tista z lanske Dirke po Franciji, ki je imela tudi veliko večje posledice. Francoz je tedaj v peti etapi sprejel plastenko s strani člana osebja, ki je stal znotraj zadnjih 20 kilometrov trase. Domači zvezdnik je takrat nosil rumeno majico, a jo moral po etapi zaradi neumnosti predati Adamu Yatesu.

Zdi se, da pretekle napake Alaphilippa nikoli ne izučijo. V lanski sezoni je zaradi prehitrega veselja izgubil klasiko Liege-Bastogne-Liege, ki jo je na naše veselje osvojil Primož Roglič (Jumbo-Visma). Celoten kolesarski svet se je takrat zgražal nad potezo Francoza, ki pa je le tri dni kasneje na Brabantski puščici zopet roke dvignil v zrak zelo zgodaj in le za nekaj centimetrov uspel ohraniti zmago pred Mathieuom van der Poelom (Alpecin-Fenix).

Prejšnji članekRichard Carapaz je po etapni zmagi novi vodilni na Dirki po Švici
Naslednji članekBi po odpovedi kanadskih dirk Primoža Rogliča lahko videli na letošnji Vuelti?