Pregled drugega tedna Dirke po Španiji

Drugi teden Vuelte znova ni razočaral. Vsaka etapa je zgodba zase, od prvega do zadnjega kilometra gre na polno. Napadi se neprestano vrstijo, časa za počitek ni.

Zaradi vsega tega ne čudi oster protest šefa ekipe Deceuninck – Quick Step, Patricka Lefevera ob diskvalifikaciji Sama Bennetta po zmagi v deveti etapi. Sprinterji so bolj opazovalci te dirke in nimajo nobene možnosti za zeleno majico, kot so jo imeli na Touru in Giru. Vuelta je neizprosna. Sprinterji bodo imeli edino preostalo priložnost na zadnji etapi v Madridu.

Tako kot prvi se je tudi drugi teden začel odlično za Primoža in njegovo ekipo. Končal pa se je z novo napako in izgubo rdeče majice. Situacija je v tem trenutku precej boljša kot po prvem tednu. Pa poglejmo, kaj vse se je dogajalo v drugem delu dirke.

Sedma etapa se je začela z množičnim begom, v katerem sta sodelovala Sepp Kuss in George Bennett. Osnovni namen je bil utrujati Carapazove pomočnike. Ti se resnično hitro utrudijo in več kot 20 kilometrov v zaključku je lovil samo še Andrey Amador in tudi on se je iztrošil. Tako v naslednjih etapah na vsakem klancu Richard Carapaz ostane sam.

Zvesti pomočniški dvojec Primoža Rogliča. vir: twitter

Osma etapa se začne z novico, da Tom Dumuolin zapušča dirko. Sliši se slabo, vendar ekipa odlično odreagira. Znotraj ekipe je znova mir, ni več dvomov, nezadovoljstva, naloge so jasno razdeljene, končni cilj je jasen. V ospredje stopijo novi fantje in svoje delo vrhunsko opravijo. Tako v osmi etapi na čelu kolone dolgo časa vidimo Lennarda Hofstedeja, ki skupaj z Jonasom Vingegaardom tudi drži prvo grupo do polovice zadnjega klanca. Nato Sepp in Primož zaključita z vrhunsko vožnjo in novo zmago.

Na Primožev rojstni dan v deveti etapi vidimo v akciji tudi veterana Paula Martensa, ki ob defektu 13 kilometrov do cilja počaka Primoža, ki mora menjati kolo in ga varno pripelje do glavnine. Kolesarska karavana da Primožu lepo rojstnodnevno darilo, ob njegovi težavi nihče ne napade.

Deseta etapa se za Primoža in ekipo znova odlično izide. V zaključku pri nevarnem spustu Primoža vleče Bennett in ga tudi varno pripelje do zaključnega vzpona. Tu Primož pokaže svoje mojstrstvo in čeprav dvakrat ostane povsem zaprt, enkrat na sredini, drugič povsem levo ob ograji, najde prostor in na koncu slavi svojo tretjo zmago.

V enajsti etapi sta znova v ospredju Hofstede in še posebej Vingegaard, ki praktično sam vleče ves zaključni vzpon in tako Primoža pripelje v povsem miren zaključek.

Dvanajsta etapa, zloglasni Angliru, kjer se ob slabem dnevu lahko izgubi minuta ali več. Jumbo-Visma v gorah pokaže svojo moč. Na začetku vzpona je v ospredju izredni Robert Gesink, nato naredi selekcijo mladi Vingegaard, tako da ostanejo samo še kapetani ekip.

Na zaključnem, najtežjem delu vzpona mi zazvoni telefon. Pokliče me dober kolesarski prijatelj, Boris: »Tone, zaj***** so. Primož ima drugačno prestavno razmerje kot drugi. Zelo težko obrača, bo kriza do konca.« Tu nastopi zvesti Sepp Kuss. Primožu pomaga do zaključka in izguba časa je minimalna. Vsi kandidati za skupno zmago so na tem težkem vzponu znotraj 26 sekund. Sepp, hvala!

Sepp Kuss bi se lahko potegoval za zmago na Angliruju, a je ostal ob Rogliču in mu pomagal omiliti izgube. vir: twitter

Boris je imel ostro oko in izkaže se, da je imel Primož res precej težje prestavno razmerje od ostalih. To je dober pokazatelj njegove resnične moči. Na tako strmem klancu in ob tako napornem vsakdanjem dirkanju je bilo Primoževo prestavno razmerje 34×30 velik hendikep, medtem ko so imeli ostali razmerje 34×32.

Primož se ne pritožuje, mu je pa zelo žal za Seppa, kateremu je privoščil zmago. Ta teden je pokazal, kako pomembno vlogo igra vsak posameznik znotraj ekipe in kako so res vsi lojalni Primožu, ki pa se zopet kaže kot pravi vodja, ki nikoli ne pozabi na svojo ekipo.

Kaj nam lahko prinese tretji teden? Začnimo s kronometrom. Tu je Primož absolutni favorit in bo proti neposrednim tekmecem sigurno pridobil čas in znova tudi rdečo majico. Zanimiv bo predvsem zaključek kronometra okoli 2 kilometra z najstrmejšim naklonom na celi Vuelti, okoli 30%. V primerjavi z ostalimi favoriti verjamem, da bo pridobil tudi Enric Mas, imel je najboljše priprave na dirko in najbolje pozna teren.

V 14., 15. in 16. etapi, ki so izredno zahtevne in težke za kontrolirati in idealne za napade lahko pričakujemo pravi ognjemet. Predvsem lahko pričakujemo napade Movistarja, ki ima odlično in dobro pripravljeno ekipo. Osnovni cilj od začetka dirke je pripeljati Masa na oder, medtem ko sta bila do sedaj Marc Soler in Alejandro Valverde določena za etapne zmage in kot plan B v skupni razvrstitvi.

Velike probleme bodo v primeru napadov imeli tudi Carapaz, Dan Martin in Hugh Carthy, ki imajo precej slabše ekipe kot Movistar in Jumbo-Visma. Pri napadih lahko pričakujemo še močno špansko obarvano Astano, Deceuninck-Quick Step in letos fantastični Sunweb. V zadnji gorski etapi pa bo znova svojo moč pokazalo nizozemsko moštvo.

Na zadnjih treh tritedenskih dirkah je Primoža spremljala obilica smole. Napočil je čas, da Primož tritedensko dirko v miru pripelje do konca. Srečno, Primož!

Prejšnji članekUrška Žigart odhaja v Avstralijo
Naslednji članekŠtartni časi vožnje na čas