Predstavitev Shimanovega nevtralnega rezervnega kolesa

Pred dobrim tednom dni je Amaury Sport Organisation (A.S.O.) oznanil, da prihaja do spremembe na položaju nevtralnega serviserja na vseh dirkah pod njihovim okriljem. Dosedanje podjetje Mavic bo nadomestil Shimano, ki je v teh dneh predstavil nevtralno rezervno kolo.

Shimano je eno najbolj uveljavljenih podjetij v svetu kolesarstva. Podjetje, ki slovi po svoji zanesljivosti in kakovosti, bo v naslednjih letih del karavane na največjih dirkah v koledarju. ASO namreč stoji za Dirko po Franciji, Dirko po Španiji, Paris-Roubaixom, Liege-Bastogne-Liegom, Kriterijem Dauphine, Valonsko puščico in še mnogimi drugimi dirkami.

Na vseh omenjenih dirkah bo prisotno Shimanovo nevtralno servisno vozilo, ki bo poleg rezervnih delov nudilo tudi rezervno kolo. Tega so v preteklih dneh predstavili v sodelovanju z angleškim portalom CyclingNews.

Okvir

Okvir kolesa bo zagotovilo podjetje Pardus, ki je model Robin SL prilagodilo potrebam Shimana. Japonsko podjetje je napovedalo, da se bo okvir lahko nekoliko razlikoval glede na geografsko lokacijo dirke. Tako bo na evropskih dirkah drugačen kot na dirkah, ki potekajo v Ameriki, Aziji ali Oceaniji.

Velikost okvirja rezervnih koles na dirki bo seveda variirala. Okvir predstavitvenega modela je bil velikosti 54, zgornja cev je dolga 547 milimetrov, sedežna cev pa 510 milimetrov.

Teža celotnega kolesa znaša 7,89 kilograma.

(vir: cyclingnews.com)

Groupset

Shimano je kolo opremil z lastno opremo. Na kolesu je nameščen Ultegra R8000 »groupset« s prednjim verižnikom 53/39 in »kaseto« 11-30. Dolžina gonilke je 172.5 milimetra. Pri Shimanu še vedno prisegajo na klasične zavore. Tudi te so del Ultegra R8000 »groupseta«.

(vir: cyclingnews.com)

Pedala

Predstavitveni model kolesa je bil opremljen s Shimanovimi Dura-Ace pedali, a po poročanju CyclingNewsa naj bi bila na nekatera kolesa nameščena tudi pedala Look in Speedplay.

Obroči

Tudi pri obročih Shimano ničesar ne prepušča naključju. Kolo je opremljeno s Shimanovimi Dura-Ace C60 karbonskimi obroči. Zavorna površina je zaradi klasičnih zavor aluminijasta.

Plašči so poleg okvirja edina komponenta, ki ni lastna Shimanova. Nameščeni so 25 milimetrski Maxxis Relix plašči.

(vir: cyclingnews.com)

Ostale komponente

Glede krmila, nosilca krmila, sedežne opore in sedeža se je Shimano zatekel k hišni znamki Pro. 400 milimetrov široko krmilo Vibe 7S na mestu drži 120-milimetrski nosilec krmila PLT stem, ki omogoča 6 stopinjski naklon. Predvidevati je potrebno, da se bo dolžina nosilca krmila med posameznimi rezervnimi kolesi razlikovala.

(vir: cyclingnews.com)

Sedežna opora prav tako prihaja s Shimanove hišne znamke Pro. V Paradusov okvir je vpeta sedežna opora Pro PLT z 20-milimetrskim hodom. Na sedežno oporo je nameščen sedež PRO Falcon.

(vir: cyclingnews.com)

Specifikacije kolesa

Okvir: Pardus Robin SL Shimano izvedba
Zavore: Shimano Ultegra R8000 Dual Pivot
Prestavno zavorne ročice: Shimano Ultegra R8000
Prednji menjalnik: Shimano Ultegra R8000
Zadnji menjalnik: Shimano Ultegra R8000
Prednji verižnik: Shimano Ultegra R8000, 53/39T
Zadnji verižnik: Shimano Ultegra R8000, 11-30T
Veriga: Shimano Ultegra
Obroči: Shimano Dura-Ace C60
Plašči: Maxxis Relix
Krmilo: PRO Vibe 7S
Nosilec krmila: PRO PLT 120mm
Trak krmila: PRO Sport Control Team LTD
Pedala: Shimano Dura-Ace
Sedež: PRO Falcon
Sedežna opora: PRO PLT
Nosilec bidona: Pro Bottle Cage

Prejšnji članekHišo Dylana Groenewegena zaradi smrtnih grožen dolgo časa varovala policija
Naslednji članekPeiper: Pogačar bo letos dirkal s tarčo na hrbtu