Predsednik UCI-ja zagotavlja, da se termini največjih dirk ne bodo spreminjali

Predsednik Mednarodne kolesarske zveze David Lappartient je spregovoril prvič po množičnem valu odpovedi dirk. Francoz pomirja kolesarske navdušence in zagotavlja, da se bodo najprestižnejše dirke odvile v predvidenem terminu.

V teh dneh bi moral biti kolesarska sezona v polnem zagonu, a do zdaj smo videli le dve manjši dirki. Pred časom so bile odpovedane skoraj vse španske dirke z začetka koledarja, tudi preostali nižjerangirani dogodki pa se spogledujejo z možnostjo odpovedi.

A David Lappartient miri kolesarsko javnost in poudarja, da UCI skrbno spremlja spreminjajoče zdravstvene razmere v svetu. Z optimizmom poudarja, da bodo največje dirke zagotovo izpeljane, saj se večinoma odvijajo v Evropi, kar drastično zmanjšuje število potovanj.

»Z izjemo Združenih arabskih emiratov za UAE Tour, bodo potovanja izven Evrope zelo omejena. Večina dirk se bo odvila v Evropi. Nekatere države so skoraj zaprte, druge imajo zelo stroge ukrepe,« je stanje opisal Lappartient.

Predsednik UCI-ja je optimističen, da se bodo belgijske klasike odvile brez težav, saj bodo organizatorji pri izvedbi postopali tako kot lani. »V Belgiji lahko delujemo ‘za zaprtimi vrati’. Lani sem bil na Dirki po Flandriji in vse je delovalo zelo dobro. Trenutno belgijske dirke niso ogrožene.«

Dirka po Flandriji je lani postregla z enim bolj razburljivih zaključkov. (vir: twitter)

Lappartient je prepričan, da bodo dirke najvišjega ranga izpeljane skladno s prvotnimi načrti. Sicer je uvodna dirka svetovne serije že odpadla, a preostanek koledarja naj za zdaj ne bi bil ogrožen.

»Zaenkrat so razmere na tem nivoju dobre. Le dirki Tour Down Under in Cadel Evans Road Race sta bili odpovedani in ne bosta iskali novega datuma.«

Veliko večje preglavice pa 47-letniku predstavljajo številne že prestavljene dirke. Večina njih se spogleduje z novimi termini v maju in Lappartient opozarja, da bo tovrstna razvrstitev dirk skoraj zagotovo nemogoča.

»Vsi gledajo koledar, kot da so edini in vsi imajo isto željo. Na koncu bomo imeli tedne, ko bo na sporedu pet ali šest dirk,« opozarja prvi mož UCI-ja in namiguje, da bi se za katero izmed dirk lahko našel termin v času med Dirko po Franciji in olimpijskimi igrami.

»To je razlog, zakaj si bo UCI vzel čas in pozorno preučil situacijo. Čakamo na mesec marec, da vidimo, katere dirke so dejansko odpovedane. Nato se bomo odločili, kako bomo reorganizirali koledar

Predsednik glavne kolesarske organizacije del misli namenja tudi Dirki po Franciji, ki je sicer še zelo oddaljena, a bi vseeno lahko služila kot svetla točka nove sezone. Že lani je bila to edina dirka, za katero so bili odločeni, da jo izvedejo pod vsakimi pogoji in nič drugače ni letos.

»Dirka po Franciji bi lahko bila začetek ‘novega življenja’,« je povedal. »Izgleda, da bo prvi del koledarja kompliciran. Večina držav ima različne načrte cepljenja. Poleg tega bo potrebno podrobno spremljati tudi nove oblike virusa,« je še dodal.

Prejšnji članekDirka Etoile de Besseges bo na štart privabila številne zvezdnike
Naslednji članekV Franciji se začenja vrteti kolesarski vrtiljak