Pred vrati je svetovno prvenstvo v ciklokrosu

Sezona ciklokrosa bo ta vikend dosegla vrhunec. V belgijskem Ostendu se bo odvilo svetovno prvenstvo, v boj za mavrično majico pa se podajajo vsi najboljši ciklokrosisti preteklih sezon.

Po skrajšani sezoni in manjšem številu dirk v svetovnem pokalu zaradi Covida, se bodo kolesarji vseeno lahko borili za naslov svetovnega prvaka v ciklokrosu. Dirke bodo potekale pod strogimi zdravstvenimi ukrepi, na prizorišču prav tako ne bo prisotnih gledalcev, vstop bo dovoljen le tekmovalcem, osebju in organizatorjem.

Svetovno prvenstvo bodo v soboto otvorile mlajše selekcije, vrhunec dnevnega dogajanja pa bo predstavljala dirka deklet članic, ki se bo pričela ob 15.10 po našem času. Nedelja bo rezervirana za moške člane. Podobno kot dan prej se bodo sicer s progo najprej spopadle kolesarke do 23 let, ob 15.10 pa bodo roge prekrižali moški člani.

Slovenci si prenosa dirk na televiziji žal ne bomo mogli ogledati, zato se bo potrebno zateči k pretočnemu predvajanju. Vse dirke si lahko ogledate na spletni strani Tiz-Cycling, organizatorji pa obljubljajo, da bo ogled mogoč tudi na YouTube kanalu UCI-ja.

Proga

Proga letošnjega svetovnega prvenstva se od preostalih prizorišč zelo razlikuje. Odvija se namreč ob morju in del trase prečka tudi peščeno obalo.

Štart proge je na široki cesti, ki se hitro sreča z »rampo« naklonine 21 %. Kolesarji se nato preko mostu spustijo na plažo, po kateri prekolesarijo slabih 600 metrov dolg odsek.

Prvi peščeni del poteka povsem ob morju in njegova možnost vključitve je odvisna od plime. Kolesarji nato zavijejo stran od morja, kjer je nekoliko mehkejši pesek. Ta naj bi po besedah Mathieua van der Poela nekoliko bolj odgovarjal Woutu van Aeru. Na peščenem delu lahko pričakujemo veliko teka kolesarjev, tisti, ki pa ga bo uspel prekolesariti pa si lahko privozi veliko prednost.

Kolesarji se s plaže preko mostu vrnejo na hipodrom, po katerem poteka večji del trase. Večina tamkajšnje podlage je travnate, kjer blesti Van der Poel. Na travnatem delu trase so številni zahtevni zavoji, kjer bodo kolesarji morali pokazati svoje znanje nadzora kolesa.

Proga svetovnega prvenstva. (vir: twitter)

Poznavalci, pa tudi kolesarja sama, sta pohvalila organizatorje, da so uspeli začrtati traso, ki enakovredno odgovarja tako Van der Poelu kot Van Aertu. Po besedah Nizozemca naj bi bil v rahli prednosti sicer Van Aert, saj se na peščenem delu lahko ustvari več razlike kot na travi.

Favoriti

V Belgiji gledalci v nedeljo pričakujejo trd boj najboljših dveh ciklokrosistov te sezone. Wout van Aert si je pretekli konec tedna zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu, a Mathieu van der Poel je v letošnji sezoni zbral več zmag. Nizozemec jih ima na svojem računu pet, medtem ko je Belgijec slavil trikrat.

V Belgijo Van Aert prihaja s psihološko prednostjo, saj bo vozil na krilih zmage. Belgijec je priznal, da mu je uspeh v svetovnem pokalu »dal nekaj dodatne motivacije«, ki jo bo skušal pretopiti v naslov svetovnega prvaka.

Lansko leto je zmago slavil Mathieu van der Poel. (vir: twitter)

Oba se bosta potegovala za četrto mavrično majico. Van der Poel je aktualni svetovni prvak, medtem ko Van Aert zmago na svetovnem prvenstvu išče od leta 2018.

Slavje prvih dveh favoritov dirke bo skušal preprečiti Tom Pidcock, ki je v letošnji sezoni dirke pogosto zaključeval pri vrhu. Britanec si je lansko leto na svetovnem prvenstvu privozil srebrno medaljo, ki jo bo napadal tudi letos, a cilj je zagotovo še stopničko višje.

Favoritinje

Tudi med dekleti lahko pričakujemo napete boje. Za razliko od moških bodo med dekleti močnejšo ekipo od Belgijk imele Nizozemke, ki so dominirale že lani. Zasedle so namreč vsa tri prva mesta in enakega uspeha si želijo tudi ta vikend.

Naslov svetovne prvakinje bo branila Ceylin Del Carmen Alvarado, ki pa bo imela številne močne izzivalke. Lansko leto tretje uvrščena Lucinda Brand že dve leti lovi zlato medaljo, a je za zdaj osvojila le srebro in bron. Letos je v dobri formi, na petih dirkah si je privozila tri zmage in v Belgijo prihaja izredno samozavestna.

Ceylin Del Carmen Alvarado je aktualna svetovna prvakinja. (vir: twitter)

Odpisati ne smemo niti lanskoletne srebrne Annemarie Worst, pa čeprav je stavnice ne uvrščajo v najožji krog favoritov.

Morda celo največja uganka bo Marianne Vos. Nizozemka, ki se je pred sezono pridružila ekipi Jumbo-Visme, je v letošnji sezoni nastopila na sedmih dirkah in si privozila le eno zmage ter eno tretje mesto. A 33-letnica je sedemkratna svetovna prvakinja v ciklokrosu, zato je nikakor ne smemo odpisati, pa čeprav letos ne kaže forme, ki jo je krasila v preteklosti.

Prejšnji članekMarc Hirschi pri UAE Emirates služi kar 14-krat več kot je pri Sunwebu
Naslednji članekNizozemke dominirale na svetovnem prvenstvu v ciklokrosu