Pravi Giro se začenja z današnjim vzponom na Zoncolan

Dolgo smo ga čakali in ga naposled tudi dočakali. Današnji dan je rezerviran za spopade na mitskem Zoncolanu. Kolesarji ga spoštujejo, a hkrati poudarjajo, da se ga v upanju na dober rezultat ne smeš ustrašiti.

Zoncolan velja za najtežji vzpon na Dirki po Italiji in nasploh spada v sam vrh najzahtevnejših svetovnih vzponov. Mnogi ga primerjajo s španskim Anglirujem, a italijanski klanec poseže še po strmejših naklonih kot njegov španski bratranec.

Na Zoncolanu nihče ne uživa, kolesarji ves čas trpijo in vprašanje je le, kdo lahko dlje časa zdrži napor. Tovrstni vzponi pa obljubljajo spektakle za gledalce, ki jih bo danes ob cesti le peščica, saj so organizatorji cesto zaprli za javnost in na vzpon izpustili le 1000 srečnežev. A tudi preko televizijskih sprejemnikov bomo lahko videli pravi kolesarski pekel, iz katerega bodo le nekateri prišli živi.

Izrabljena fraza »dirke danes ne moreš zmagati, lahko pa jo izgubiš« na Zoncolanu zagotovo velja. Favoriti za končno zmago se bodo udarili med seboj in neživljenjski nakloni do 27 odstotkov ne bodo prizanašali nikomur. Vsaka težava v formi danes lahko prinese večminutne zaostanke.

Prerez mitskega Zoncolana. (vir: twitter)

Kdo bo koga?

Rožnato majico bo branil Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki za zdaj ne kaže nikakršnih znakov slabosti. Na dveh etapah, ki sta zavili z makadama, si je privozil vodilno mesto in si nabral udobno prednost pred tekmeci. Pričakujemo lahko, da bo Kolumbijec tudi danes povsem pri vrhu in bo skušal svojo prednost pred ponedeljkovo kraljevsko etapo še dodatno povečati.

Bernal se na vzpon ne pripravlja posebej analitično. Vse aplikacije, ki so v zadnjih letih tako popularne in mnogim predstavljajo jedro priprave, zanemarja in se raje zateče k tradicionalni analizi.

»Zanašam se na to, kar mi zjutraj pred etapo pove ekipa, nikoli prej si etape ne pogledam na Stravi ali Veloviewerju,« je povedal 24-letnik. »Vem, da ima Zoncolan strmine do 27 odstotkov. Če imaš dobre noge na takem vzponu, potem boš dober, če jih nimaš, boš zaostal.«

Bernal ima v skupnem seštevku 45 sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem Aleksandrom Vlasovom (Astana-Premier Tech), ki pred današnjo etapo ostaja miren.

»Bernal vozi zelo dobro. A sedaj prihajamo v obdobje visokogorskih etap in takrat bomo vedeli več. Sedaj skušam le ostati miren, saj menim, da bo tretji teden odločilen,« je povedal Vlasov.

Med favorite za današnje slavje zagotovo spada tudi Hugh Carthy (EF Education-Nippo), ki trenutno na četrtem mestu zaostaja 1:17. Britanec je lani na Vuelti osvojil etapo, ki se je končala na Angliruju, zato mu mnogi danes namenjajo celo vlogo prvega favorita.

Carthy poudarja, da sta vzpona med seboj različna in da lanski uspeh še ne pomeni, da bo slavil tudi danes. Njegova forma je sicer dobra, a je v igri preveč dejavnikov, da bi se že lahko kitil z zlatom.

»Počutim se dobro, a to je druga gora, druga dirka, zato ni enako,« je povedal Carthy, ki opozarja na mraz in slabo vreme, ki je napovedano za današnji dan. »Nekatere fante bodo razmere bolj prizadele kot druge, zato bo gotovo izziv že priti do vzpona, kjer se nato vse skupaj šele začne.«  

Prejšnji članekGiacomo Nizzolo končno do etapne zmage na domači dirki
Naslednji članekJan Tratnik pred vrati raja, zaprl mu jih je Fortunato