Pot do zmage – kdo bo napadel Rogliča in kje?

Deset minut čez dvanajsto se bo marsikateri Slovenec udobno namestil na kavč, prižgal televizijo in se do pol šeste ure ne pustil motiti. Na odločilno etapo se namreč podaja Primož Roglič, ki bo v gorah branil 45 sekund prednosti pred Carapazom.

Dolgo smo jo čakali, danes pa je le tu – odločilna etapa letošnje Dirke po Španiji. Na 178 kilometrov dolgi etapi karavano čaka šest vzponov. Posebej bomo pozorni na prvega in zadnja dva.

Profil današnje trase. vir: twitter

Po le 28 kilometrih bo karavana prvič začela vožnjo navkreber. Štirinajst kilometrov ceste s povprečnim naklonom 5,3 odstotka so organizatorji uvrstili v prvo kategorijo. Vzpon je zahteven, v drugem delu se povprečje ves čas giblje okoli 7 odstotkov, zato bi lahko videli nekaj akcije, a za večino kolesarjev bo to še predaleč od cilja. Z vrha je do cilja še 130 kilometrov, zato bi bil tak napad najverjetneje obsojen na neuspeh.

Nato sledi nekaj vzponov tretje kategorije, kjer pričakujemo mirno vožnjo v glavnini, štirideset kilometrov do cilja pa je na vrsti predzadnji klanec. Vzpon na Garganto je uvrščen v drugo kategorijo. Enajst kilometrov s povprečnim naklonom 5,1 odstotka zagotovo ne spada med težje klance na letošnji dirki, a zaradi bližine cilja bi lahko videli prve resne napade favoritov. Mnogi se zavedajo, da v kolikor želijo streti Primoža Rogliča, morajo udariti že pred zadnjim vzponom.

Po krajšem spustu z vrha karavano čaka nekaj kilometrov ravnejšega terena, vmes pa bodo prečkali tudi 600-metrski tlakovani odsek. A vsi bomo čakali na zadnji vzpon, kjer se bo danes zagotovo nekaj zgodilo.

Slabih dvanajst kilometrov vzpona, povprečni naklon 6,9 odstotka in 45 sekund razlike v skupnem seštevku je formula, ki obljublja ognjemet. Vzpon je prve štiri kilometre zelo položen, nato pa se bodo kolesarji zaleteli v odsek, ki prvič poseže preko 10 odstotkov. Dobra dva kilometra naklon ne bo popustil, tudi v nadaljevanju pa prav veliko počitka kolesarji ne bodo imeli. Vmesni odseki se sicer spustijo pod 10 %, a se kmalu vrnejo preko magične meje. Šele v zadnjih treh kilometrih se cesta nekoliko poravna, a med dvema ravnejšima odsekoma je slab kilometer ceste, ki zopet poseže v območje desetih odstotkov.

Zaključni vzpon današnjega dne. vir: twitter

Carapaz bo napadal in se branil

Kolesarski navdušenci bomo najbolj pozorno spremljali boje prvih treh kolesarjev v skupnem seštevku. Primož Roglič bo branil udobno prednost 45 sekund pred Richardom Carapazom in še dodatnih osem pred Hughom Carthyjem. Oba bosta zagotovo poskusila streti Rogliča, vendar Slovenec v zadnjih dneh deluje izjemno močen, hkrati pa ima ob sebi izjemno močno ekipo, ki mu bo pomagala zatreti napade tekmecev.

A Roglič ne bo edini, ki bo danes pod pritiskom. Tudi Carapaz se ne bo mogel povsem osredotočiti na napadanje, saj mu za ovratnik diha Carthy, ki bo zagotovo skušal skočiti na drugo mesto. Tako bomo med prvo trojico videli kar dva boja, a za nas bo zanimiv le en – Roglič proti vsem.

Prejšnji članekRoglič svojo prednost še povečal, etapna zmaga Cort Nielsenu
Naslednji članekV infarktni končnici Roglič postal zmagovalec Vuelte