Ponoven vzlet »Žepne rakete«, Mohorič na 16. mestu

Caleb Ewan se je podpisal še pod drugo etapno zmago na letošnji Dirki po Italiji. V dramatičnem zadnjem kilometru je uspel pokriti zgoden napad Fernanda Gavirie in dokončati delo do ciljne črte.

Na dirki smo danes videli tako imenovan selitveni dan, ki je navadno namenjen šprinterjem. Po dolgem uvodnem delu se je dirka razživela šele v zadnjih kilometrih, ko je bila ubežna trojica ujeta in so se ekipe šprinterjev začele boriti za mesto na čelu glavnine.

Položaj v glavnini je bil za šprinterje v današnjem zaključku zelo pomemben, saj so bili zadnji kilometri dokaj tehnični, predvsem zadnja dva kilometra, ko se je cesta tudi dvignila in za kratek čas posegla po naklonu 12 odstotkov.

Klančina pred zaključno ravnino se je izkazala za odločilno, saj se je skupina tam povsem raztrgala in v ospredju so ostali v večini le še šprinterji, med katerimi so imeli le redki razkošje pomočnika. To je skušal izkoristiti Fernando Gaviria (UAE Emirates), ki je presenetil vse in s šprintom začel že 400 metrov do cilja.  

Njegov napad je z rahlim zamikom začel pokrivati Caleb Ewan (Lotto Soudal), ki je tako moral svoj šprint začeti veliko hitreje, kot bi si želel sam. Gavirii so s časom pošle moči in Ewan je uspel povsem izničiti zaostanek, a hkrati je do Kolumbijca pripeljal tudi vse preostale šprinterje.

Žepni raketi je tudi po lovu na Gavirio ostalo dovolj moči, da je obšel Kolumbijca in se na čelu dirke pripeljal vse do ciljne črte. Danes drugi Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation) se Avstralcu ni uspel resneje približati, prav tako pa moči za resen napad ni zbral niti na koncu tretji Tim Merlier (Alpecin-Fenix).

Peter Sagan (Bora-hansgrohe), ki je danes zaradi profila zaključka veljal celo za glavnega favorita, je ob začetku šprinta zašel v težave. Zgrešil je prestavno razmerje in se tako sam izločil iz boja za zmago.

Dobro je danes nastopil tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki med elitnimi šprinterji resnih možnosti za etapno zmago ni imel. Na koncu je izkoristil tehnično zahteven zaključek in si privozil 16. mesto. Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je glavnino izpustil že pred ciljem in končal na 149. mestu.

Prejšnji članekJulian Alaphilippe izpušča olimpijske igre v Tokiu
Naslednji članekWout van Aert zaradi operacije izpušča Kriterij Dauphine