Polanc v deževnem Vareseju do šestega mesta

Če smo v soboto spremljali peklensko vročo dirko Strade Bianche, pa je bila današnja slika na Gran Trittico Lombardo povsem drugačna. Hudi nalivi so kolesarje spremljali vseh slabih pet ur vožnje, zaradi česar so mnogi tekmovalci predčasno stopili s kolesa. Jan Polanc je kot edini Slovenec na dirki uspel prikolesariti do cilja. Zasedel je odlično 6. mesto. Po napadu nekaj kilometrov pred ciljem je slavil kolesar Astane Gorka Izagirre.

Obupne razmere za dirkanje so dodobra preizkusile vzdržljivost kolesarjev in tehnologije. Uspešnejši so bili prvi, saj je bil televizijski prenos prekinjen, še preden se je dobro začel. Slaba vidljivost je onemogočila vzlet snemalnega helikopterja, prekinjene so bile tudi povezave s kamerami na motorjih. Gledalci smo tako lahko videli le posnetke s cilja, katerega so kolesarji prečkali štirikrat.

Izagirre izkoristil taktiziranje tekmecev

Veliko vprašanje pred dirko je bilo, ali bo domači ljubljenec občinstva Vincenzo Nibali danes lahko nastopil. Italijan si je namreč na sobotni Strade Bianche pri padcu poškodoval roko, a zdravniki so mu dali zeleno luč za dirkanje.

Prav zaradi Nibalija je v zaključku dirke na čelu največ časa preživela ekipa Trek-Segafreda, ki je lovila peterico ubežnikov. Ko jih je glavnina naposled le ujela, je svoj trenutek izkoristil Gorka Izagirre. Nibali, Michal Kwiatkowski in Alessandro De Marchi so nadzirali eden drugega in pozabili na člana Astane, ki si je 13 kilometrov pred ciljem privozil 36 sekundno prednost.

V ozadju ga je lovila deseterica elitnih kolesarjev, med katerimi se je vozil tudi Jan Polanc. Slovenec je z zredčeno »glavnino« šestih kolesarjev ostal povsem do konca. Izagirre je v cilj prišel 27 sekund pred zasledovalci, med katerimi je v zaključnem šprintu za drugo mesto slavil še en član Astane Alex Aranburu. Tretje mesto si je privozil Greg Van Avermaet, za njim pa sta v cilj prišla še Kwiatkowski in Nibali.

V zadnjih metrih je Polancu zmanjkalo nekaj moči za višjo uvrstitev. V šprintu šesterice je osvojil predzadnje mesto in tako zasedel skupno šesto mesto, kar je njegova letošnja najboljša uvrstitev na cestni dirki.

Jan Polanc je po dirki priznal, da je bila današnja dirka zares težka, a da se pred nadaljevanjem sezone počuti dobro: »Bila je težka dirka, dež je vsem povzročal težave. Uspel sem se obdržati v vodilni skupini in v zaključnem šprintu iz sebe iztisniti kar največ. Ekipa je dobro oddelala svoje delo in mislim, da sem dobro pripravljen za naslednje dirke

Dež odplaknil večino kolesarjev

S starta se je na dirko podalo 147 kolesarjev, a dež je glavnino redčil z neverjetno hitrostjo. Ob vsakem prečkanju ciljne črte je ob rob proge zapeljalo deset ali več kolesarjev. Do cilja je na kolesu ostalo le še 52 najbolj trdoživih tekmovalcev.

Prejšnji članekTeuns ostaja član Bahrain McLarena
Naslednji članekNova smrt v kolesarskih vrstah, poškodbam podlegel 17-letni kolesar