“Pogi, ti še malo počakaj, da mi starejši kaj zmagamo”

Pred zadnjim odločilnim tednom sta v vodstvu dva v tem trenutku najboljša kolesarja na svetu. Na našo veliko srečo sta to Slovenca, Primož in Tadej. Kolesarstvo pa je šport, ki je poln pasti in ob strahoviti koncentraciji je potrebna tudi sreča, da na koncu resnično zmaga najboljši. Kdo so Primoževi in sedaj tudi Tadejevi največji nasprotniki, sem že napisal v 2. delu.

Premoč naših dveh kolesarjev je tako velika, da se vsi sprašujejo o skrivni formuli. Medijski pritisk se stopnjuje in neprijetna vprašanja bodo vedno bolj pogosta. V zadnjih letih je prišlo v kolesarskem svetu do velikih sprememb. Mladi kolesarji prevzemajo primat od starejših kolegov, tritedenske dirke pa zmagujejo Slovenci in Južnoameričani. Kot kaže ne bo nič drugače tudi na letošnjem Touru.

V zasebnem življenju prijatelja, na cesti glavna tekmeca. vir: Twitter

Razlog je preprost, pogoji so se izenačili. Tako mladi kot starejši imajo enake pogoje, tako Kolumbijci kot Slovenci imajo enake pogoje kot kolesarji iz najbolj razvitih držav. V svetu športa je bilo vedno tako, da so športniki, ki so športni industriji prinašali velik dobiček, imeli boljše pogoje kot vsi ostali. V kolesarskem svetu se je to resnično spremenilo in na vrhu so najboljši, ne tržno najbolj zanimivi. Ob vseh neprijetnostih, ki jih je povzročil virus pa je mogoče, da je na nek način pripomogel k temu, da so se pogoji izenačili in bo šport postal bolj pravičen in pošten.

Dirka se bo v tretjem tednu še bolj razplamtela. Bile se bodo številne bitke, za rumeno, pikčasto majico, vojna za zeleno med Saganom in Bennettom pa traja že dolgo časa. Boj bo tudi za stopničke in etapne zmage. Napadi se bodo neprestano vrstili in obeta se velik spektakel. Lahko pričakujemo tudi napade ekip Astane in Bahrain McLarena, ki sta se sedaj držali bolj v ozadju, na zadnji etapi pa sta pokazali, da velja resno računati nanju. Vse ekipe se namreč zavedajo, da bo zelo težko premagati Primoža v kronometru.

Verjamem, da se bo Tour nadaljeval in da bo v Parizu v rumeni majici najboljši, in to Slovenec. Mogoče so bile Primoževe besede: “Pogi, ti še malo počakaj, da mi starejši kaj zmagamo..potem pa prideš ti na vrsto“, prav preroške.

Prejšnji članekSimon Yates nasledil Rogliča na prestolu dirke dveh morij
Naslednji članekDirka po Franciji se bo nemoteno pripeljala do Pariza