Pogačarjeva modna revija sredi Pariza

Na Elizejskih poljanah smo videli podelitev vseh nagrad, ki jih kolesarji prejmejo na Dirki po Franciji. Na odru za zmagovalce je kraljeval Tadej Pogačar, ki se je na stopničke povzpel kar petkrat in v modni prestolnici sveta izpeljal pravo modno revijo.

Prvi je na oder sicer stopil zmagovalec etape Sam Bennett, ki se je veselil druge zmage na letošnji dirki. Irec je dolgo čakal na uspeh na največji kolesarski dirki in ga letos naposled tudi dočakal.

Tudi prvo majico je oblekel Bennett, na oder je prišel v zeleni majici, za katero se je moral boriti vse do zadnjega dne. Skupaj s Petrom Saganom sta uprizorila eno najzanimivejših bitk za »majico šprinterjev« v zadnjih letih.

Za najborbenejšega kolesarja je bil razglašen Marc Hirschi, ki si je na letošnji dirki priboril mesto v srcu številnih kolesarskih navdušencev. Švicar je bežal v številnih etapah, bil najprej povsem blizu uspeha, a ga je prehitel Pogačar. V 12. etapi je imel nekaj več sreče, beg mu je uspel, tako kot si je zamislil in lahko se je veselil največje zmage v svoji karieri.

Nato pa je sledil slovenski šov, ki je bil v veliki meri v domeni Pogačarja. Mladenič je na oder najprej prišel v pikčasti majici najboljšega kolesarja na gorskih ciljih, ki si jo je priboril z včerajšnjim rekordno hitrim vzponom na Planche Des Belles Filles. V tej razvrstitvi je bil visoko uvrščen tudi Roglič, ki je zasedel tretje mesto.

Sledila je podelitev bele majice in zopet je na oder prišel Tadej Pogačar. V mladi konkurenci pravega konkurenta ni imel, najbliže mu je prišel Enric Mas z zaostankom šestih minut, tretje uvrščeni Valentin Madouas pa je zaostal že uro in 42 minut.

Kot zadnja je bila podeljena še najprestižnejša majica. Pogačar je na oder prišel v rumenem in zmagovalnega levčka dvignil visoko v nebo. Zmagovalec je bil okronan, Slovenija ima prvega prvaka Dirke po Franciji.

Nato so na oder stopili trije najvišje uvrščeni kolesarji. Tretjo stopničko je zasedel Richie Porte, drugo Primož Roglič, na vrh pa je stopil Tadej Pogačar. Zgodovinski trenutki za slovensko kolesarstvo so bili za vedno zapisani v anale.

Na koncu so na oder prišli še nosilci majic, no, nosilca majic. Tri je namreč oblekel Tadej Pogačar, ki jih je razstavil s pomočjo lutk, družbo pa mu je delal le še »zeleni« Sam Bennett.

Dirka po Franciji je tako tudi uradno zaključena. Za Slovenijo in Slovence bo vedno ena izmed najlepših, saj so naši kolesarji spisali neverjetne zgodbe. V prvem planu sta bila seveda Tadej Pogačar in Primož Roglič, o katerih smo napisali že mnogo.

Fantje, na katere smo lahko izjemno ponosni. vir: twitter

Ne smemo pa pozabiti tudi na preostalo trojico. Luka Mezgec je na svojem prvem Touru osvojil dve drugi mesti, kar je več kot vrhunski rezultat. Pred leti bi bili za kaj takega pripravljeni plačati veliko denarja, sedaj pa so nas naši kolesarji razvadili in tako visoke uvrstitve sprejmemo veliko bolj ležerno. Navkljub vsemu gre Mezgecu čestitat za celoten Tour, še posebej pa za dve drugi mesti.

Nato sta tu še Matej Mohorič in Jan Polanc. Zvesta viteza, ki smo ju le redko videli v ospredju, a sta svoji nalogi opravljala nadvse uspešno. Polanc je kot senca sledil Tadeju Pogačarju in ima veliko zaslug pri končnem uspehu moštvenega kolega.

Mohorič je svoje vožnje podredil Mikelu Landi, ki je na koncu zasedel četrto mesto, kar je za Španca zagotovo velik uspeh. Sicer si je želel uvrstitve na zmagovalni oder, a četrto mesto je bila realnost kolesarja Bahrain-McLarena.

Slovenskim fantom izrekamo globoko spoštovanje in se jim zahvaljujemo za vse trenutke sreče, ki so nam jih podarili. Hvala!

Prejšnji članekPogačar tudi uradno zmagovalec Toura, najprestižnejši šprint sezone Bennettu
Naslednji članekZmagovalci in poraženci letošnje Dirke po Franciji