Pogačar že tam, kjer mu je mesto – na vrhu!

Posamična vožnja na čas se je odvila skladno s pričakovanji. Filippo Ganna je še enkrat več dokazal, da je najboljši kronometrist sveta in prišel še do osme zaporedne zmage v tej disciplini. Odlično je nastopil tudi Tadej Pogačar, ki je danes končal na četrtem mestu, v skupnem seštevku pa se zavihtel na sam vrh.

Dogajanje se je danes začelo že pred samim štartom prvega kolesarja. Eden izmed članov osebja Alpecin-Fenixa je bil pozitiven na testiranju za Covid-19, zaradi česar je celotno moštvo zapustilo dirko. Član belgijske ekipe je tudi do danes vodilni Mathieu van der Poel, ki je tako majico vodilnega moral predati brez boja.

Unikatno pravilo na dirkah World Toura na UAE Touru predpisuje, da se mora le prva deseterica v skupnem seštevku na progo podati v nasprotnem vrstnem redu, preostali kolesarji pa lahko nastopijo, kadar želijo. Tako smo že zelo zgodaj videli nekaj specialistov za vožnjo na čas, ki bi sicer bili na vrsti šele proti koncu dneva.

Član UAE Emiratesov Mikkel Bjerg je s štartne klančine zapeljal kot tretji in že zgodaj postavil letvico zelo visoko. A še nekoliko višje jo je le nekaj minut postavil Stefan Bissegger (EF Education-Nippo), ki je nato na mestu vodilnega sedel kar nekaj časa.

Švicar je moral »vroči sedež« zapustiti šele, ko se je s progo spopadel Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). Italijan je etapo začel kot glavni favorit in še enkrat več ni razočaral. V povprečju je proti Bisseggerju pridobival sekundo na kilometer in v cilj je zapeljal s 14 sekund boljšim časom.

»Ni lahko. Vsaka dirka je težka, saj moraš biti povsem osredotočen in imeti dobre noge. Na srečo je bilo moje telo danes pripravljeno in dosegel sem dober rezultat zase in za ekipo,« je po zmagi povedal Ganna.

Pogačar novi vodilni

Štiri kolesarje pred koncem se je s progo spopadel tudi Tadej Pogačar. Slovenski as je svoj nastop opravil odlično, v cilj je prišel 24 sekund počasneje kot Ganna, kar je zadoščalo za četrto mesto.

Vse do konca etape ga ni uspel prehiteti nihče več, niti Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step), ki je glavni Pogačarjev tekmec za končno zmago. Portugalec je sicer nastopil dobro in za Pogijem zaostal le šest sekund.

»Vedel sem, da sem dobro pripravljen in uspela mi je dobra vožnja na čas. Zelo sem vesel,« je povedal 22-letnik. »Osvojili smo majico vodilnega, to je zelo dobro za nas. V naslednje etape gremo z veliko samozavesti.«

V skupnem seštevku je po današnji etapi prišlo do velikih sprememb, ki pa jih slovenski kolesarski navdušenci sprejemamo odprtih rok. Pogačar se je namreč povzpel na sam vrh in bo jutri nastopal v rdeči majici vodilnega kolesarja. Pred Almeido ima pet sekund naskoka, tretji Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick Step) pa zaostaja že 18 sekund.

»Ni veliko, a je prednost. Jaz se branim, on mora napadati, zato je lažje nadzirati dirko. Še vedno je pet etap, veliko se še lahko zgodi,« je o razliki med njim in Almeido povedla Pogačar.

Uspešno sta svoja nastopa zaključila tudi Jan Polanc in Luka Mezgec. Nobeden izmed njiju danes ni bil v igri za visoka mesta. Polanc je končal na 21. mestu, Mezgec pa kot 89.

Prejšnji članek2. etapa UAE Toura: štartni časi kronometra
Naslednji članekDavide Rebellin našel nov klub, s katerim bo vstopil v šesto desetletje življenja