Pogačar z izjemnim kronometrom do etapne zmage, Roglič sedmi

Tadej Pogačar je na Dirki po Franciji vnovič prikazal neverjetno vožnjo na čas in ugnal vse tekmece. Z etapno zmago se je zavihtel na drugo mesto v skupnem seštevku, kjer za las še vedno vodi Mathieu van der Poel. Tudi Primož Roglič je danes nastopil dobro in končal na sedmem mestu.

Peta etapa Dirke po Franciji je postregla z napetim bojem tako za etapno zmago kot tudi v skupnem seštevku. V cilju se najbolj smeji Tadeju Pogačarju (UAE Emirates), ki je bil v razredu zase in je etapo osvojil z 19 sekundami prednosti pred evropskim prvakom Stefanom Küngom (Groupama-FDJ).

Z dobro predstavo je napadal celo rumeno majico. Pred etapo so jo mnogi napovedovali Woutu van Aertu (Jumbo-Visma) ali Julianu Alaphilippu (Deceuninck-Quick Step), a danes nista navdušila in prvi izzivalec Mathieua van der Poela (Alpecin-Fenix) je postal Pogačar.

Vse do zadnjih metrov se ni vedelo, kdo bo na koncu oblekel rumeno majico, saj je bila razlika med kolesarjema izredno majhna. Na koncu je uspelo Van der Poelu, ki bo vsaj še en dan nosil najprestižnejše oblačilo v svetu kolesarstva, njegova prednost znaša le še osem sekund.

Že pred Pogačarjem se je na progo pognal Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki smo ga spremljali zelo podrobno. Njegovo zdravstveno stanje še ni povsem tako, kot bi moralo biti, a je kljub temu prikazal zelo dobro vožnjo in se lahko kosal z vsemi najboljšimi.

Na koncu je zasedel sedmo mesto in v skupnem seštevku skočil na 10. mesto, za rojakom na drugem mestu zaostala 1:40. V ciljni areni je Roglič priznal, da je z nastopom presenetil tudi samega sebe in da bi brez poškodbe verjetno lahko bil tudi višje.

»Hvaležen sem že, da sem tu. Seveda skušaš dati vse od sebe, dokler smo tu, so možnosti. Zagotovo bodo prišli tudi boljši časi. Nekoliko sem bil presenečen. Zadovoljen in zelo ponosen sem na predstavo,« je pojasnil Roglič.

»Imel bi še višje cilje, če bi se počutil malce bolje. Če bi lahko nekoliko močneje pritiskal … Nisem se preveč sekiral, od kilometra nič sem vozil na polno. Kar bo, bo. Ne obžalujem ničesar.«

S svojim nastopom je bil jasno zadovoljen tudi Pogačar, ki je v skupnem seštevku skočil tik pod vrh in ima za rumeno majico le še osem sekund zaostanka. Pričakujemo lahko, da jo bo oblekel že pred prvim prostim dnem, ko bodo na sporedu gore in kjer bo Van der Poel najverjetneje popustil.

»Zame je bil zelo dober dan. Nisem napravil napak, imel sem dobro vreme, nastopil sem v idealnih razmerah,« je bil vesel 22-letnik.

»Ogledal sem si progo, na zadnjih dveh kronometrih sem naredil napako, ker sem začel prehitro. Tokrat sem tempiral zelo dobro, našel pravi ritem in vozil do konca.«

»Vesel bi bil rumene majice, a tudi Mathieu v njej izgleda dobro, tako da je v redu,« se je na koncu še pošalil aktualni zmagovalec dirke.

Prejšnji članekKolumna Jana Bakelantsa: »Padci niso del naše službe«
Naslednji članek»Omi-Opi« navijačica najdena in pridržana s strani policije