Pogačar v slogu starih mačkov do etapne zmage in povečanja prednosti

Najtežja etapa na Dirki po Franciji je postregla z bojem mož na moža med najboljšimi kolesarji v skupnem seštevku. Prepričljivo najmočnejši je bil Tadej Pogačar, ki je na zaključnem vzponu obračunal s tekmeci in se veseli etapne zmage.

Dolgo časa smo čakali na resne boje med kolesarji v skupnem seštevku in pričakovano smo jih videli na prelazu Portet. Kolesarji so že predhodno premagali vzpon na Peyresourde in Val Louron, na zaključnem vzponu pa se je dirka razživela.

Šest kolesarjev je danes krenilo v beg in si pripeljalo največjo prednost devetih minut, a UAE Emirates so v misli na etapno zmago Tadeja Pogačarja uspešno nadzorovali zaostanek in ga že na prvem vzponu močno stopili.

Skupina ubežnikov se je nato raztreščila in v ospredju je ostala le še dvojica, tempo v ozadju pa je postajal vse ostrejši. Okoli 20 kolesarjev je skupaj začelo vzpon na Portet, med njimi vsi kolesarji prve deseterice.

Tadej Pogačar je lahko računal na danes izjemnega Rafala Majko (UAE Emirates), medtem ko je imel izmed tekmecev pomočnika ob sebi le še Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Skupina se je hitro znebila »mrtve teže« in proti vrhu so se skupaj odpravili res le najboljši kolesarji na dirki.

Beg je bil 9 kilometrov do cilja ujet in začeli so se napadi med favoriti. Najprej je poskusil Pello Bilbao (Bahrain Victorious), a njegov napad je bil jalov. Nato je tempo navil Majka in kmalu odvil s čela in tedaj je prvič napadel Pogačar.

Pospeševanju Slovenca sta uspela slediti le Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Richard Carapaz, Rigoberto Uran (EF Education-Nippo), ki je bil prvi zasledovalec Pogija, pa je zaostal. Trojica je skupaj peljala proti vrhu in Pogačar je večkrat skušal streti tekmeca, a se ju ni uspel znebiti.

Dolgo časa je najšibkejši izgledal Carapaz, ki ni nikoli prišel na čelo skupinice. Kilometer pred vrhom pa je Ekvadorec napadel iz zavetrja in v težave spravil Vingegaarda, Pogačar pa je uspel pokriti poskus 28-letnika. Skupaj sta odpeljala zadnji kilometer, Carapaz je na čelu narekoval tempo, a imel nekaj težav, kar je Vingegaardu omogočilo, da je zopet priključil.  

Tadej Pogačar je bil danes najmočnejši, jasno je bilo, da bo tudi v šprintu lahko obračunal s tekmecema. Sto metrov pred ciljno črto je napadel in si privozil nekaj metrov prednosti, ki so zadostovali, da se veseli še druge etapne zmage na letošnjem Touru. Drugi je bil Vingegaard, tretji pa Carapaz, ki je po napadu povsem omagal.

Pogačar je danes v skupnem seštevku še nekoliko pobegnil tekmecem. Njegov najbližji zasledovalec je sedaj Vingegaard, ki zaostaja 5:39, tretji Carapaz pa ima na svojem računu še štiri sekunde več. Rigoberto Uran je po težavah zdrsnil na četrto mesto, zaostaja 7:17.

Prejšnji članekPogačar pričakuje napade tekmecev na ‘najtežji etapi Toura’
Naslednji članekPogačar: »Vingegaard mi je rekel, da Carapaz blefira, kar sem vedel tudi sam«