Pogačar v slogu največjih do etapne zmage

Tadej Pogačar se je z izjemno vožnjo na zaključnem vzponu podpisal pod etapno zmago in še dodatno povečal prednost v skupnem seštevku. Edini pravi tekmec Slovenca je bil danes Adam Yates (Ineos Grenadiers), ki pa je v zaključku moral priznati premoč mlajšemu kolegu.

Prvi pravi gorski preizkus na UAE Touru je prinesel obilico akcije. Na zaključnem vzponu na Jabel Hafeet smo se kolesarski navdušenci spomnili na lansko leto, ko sta se na njem borila Adam Yates in Tadej Pogačar. Dvojica je bila tudi letos najmočnejša. Že zgodaj sta se znebila zasledovalcev, najdlje je v njuni družbi vztrajal Sepp Kuss (Jumbo-Visma), a dobre 3 kilometre do cilj je popustil tudi Američan.

Yates je danes deloval zelo dobro, ob vzpenjanju celo bolje od Pogačarja, ki pa se je peljal zelo pametno. Ves čas je vztrajal v zavetrju in skrbel, da se mu Britanec ni oddaljil. Yatesovo narekovanje tempa je Pogačarjo odgovarjalo še z enega razlog. V ozadju je namreč že prej ostal do danes njegov glavni tekmec Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step), ki si je do cilja nabral 48 sekund zaostanka.

V zadnji kilometer je Pogačar vstopil v zavetrju Yatesa, a nato kmalu nekoliko popustil in si ustvaril dve dolžini zaostanka. Izkazalo se je, da gre zgolj za taktično potezo. Okoli tristo metrov do cilja je Pogi močno pohodil pedala, se izstrelil mimo člana Ineosa in uspel priti do nekaj metrov prednosti. Kljub relativno dobremu odzivu na napad, Yates do ciljne črte ni več uspel ujeti Pogačarja, ki se je tako razveselil velike etapne zmage na eni najpomembnejših dirk za njegovo ekipo.

»Želeli smo zmago in jo dobili. Bil je zelo težek in stresen dan, saj so bile ponovno možnosti za nastanek ešalonov. Ekipa je opravila izjemno delo in preko celotne dirke smo bili na pravem mestu. Fantje so me popeljali na vzpon in narekovali oster tempo in vse, kar sem moral storiti jaz, je bilo odgovarjanje na napade. To je bilo zelo težko, a sem zelo vesel zmage,« je po etapi povedal Pogačar, kateremu je na začetku vzpona z narekovanjem tempa močno pomagal tudi Jan Polanc.

Eden izmed novinarjev je Pogačarja vprašal tudi, če misli, da je dirka po današnji zmagi že dobljena. To je Slovenec zanikal, saj je že prva etapa pokazala, da se lahko hitro prigodi kaj nepričakovanega in dirko obrne na glavo.

»Ne, do konca so še štiri etape. Veliko se še lahko zgodi – ešaloni, čaka nas tudi še en vzpon. Do samega konca bo potekala huda bitka.«

Prednost Pogačarja v skupnem seštevku sedaj znaša 43 sekund pred Adamom Yatesom, ki je skočil na drugo mesto. Joao Almeida na tretjem mestu pa zaostaja že minuto in 3 sekunde.

Prejšnji članekPri Jumbo-Vismi še niso prečrtali Dumoulinovega nastopa na Touru
Naslednji članekPogačar brez težav preživel četrto etapo, ki je pripadla Bennettu