Pogačar v šali preveril, ali lahko vzame zlato medaljo

Tadej Pogačar je Sloveniji privozil prvo olimpijsko medaljo v kolesarstvu. Po šprintu z Woutom Van Aertom se je moral na koncu zadovoljiti z bronom, ob podelitvi kolajn pa je v šali preveril, ali lahko raje vzame zlato, ki je sicer pripadel Richardu Carapazu.

Olimpijske medalje so bile najboljši trojici podeljene kmalu po koncu dirke in ne zvečer v olimpijski vasi, kot je bila to navada na preteklih olimpijadah. Na zmagovalni oder so stopila tri zvezdniška imena, med njimi pa smo imeli svojega predstavnika tudi Slovenci.

Tadej Pogačar je kot prvi stopil na oder za zmagovalce in zasedel najnižjo stopničko. Do njega je pristopil podeljevalec in mu skladno z novim protokolom ponudil pladenj, na katerem so bile vse tri medalje. Športniki si jih letos okoli vratu obešajo sami, kar je eden izmed mnogih ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

Pogačar je trenutek izkoristil za šaljivi vložek. Kot prvi, ki je prejel medaljo, je imel na pladnju še vedno vse tri kolajne. Stegnil se je proti bronu, nato pa tik pred zdajci pokazal proti zlatu in podeljevalca pogledal v smislu »lahko raje vzamem to?«.

Na koncu si je okoli vratu seveda poveznil bronasto medaljo, za katero je v intervjuju po dirki priznal, da mu pomeni skoraj toliko kot zlata. Po zanj eni najtežjih dirk v karieri je povedal, da je na Japonsko prišel po medaljo in je vesel, da je uspel izpolniti cilj.

Pogačar si bo končno lahko vzel nekaj počitka. Z olimpijskimi igrami je opravil, na vožnji na čas namreč ne bo nastopil. Po napornem mesecu, v katerem je prišel do zmage na Dirki po Franciji in do tretjega mesta na olimpijadi, ga sedaj čakata dva tedna premora, nato pa se podaja na Dirko po Španiji.

Prejšnji članekTadej Pogačar ima olimpijski bron, zlato osvojil Richard Carapaz
Naslednji članekBronasta medalja je plod ekipnega dela!