Pogačar ujel odbitne sekunde, prva etapa Timu Merlieru

Tim Merlier je osvojil šprint prve etape dirke Pariz-Nica, kjer skupno zmago lovi tudi Tadej Pogačar. Slovenec je prvi dan opravil zelo dobro in si priboril šest odbitnih sekund, s čimer je pridobil nekaj prednosti pred glavnimi tekmeci.

Prvo etapo so zaznamovali številni poskusi napadov, pobegov in razbijanja glavnine, ki pa je naposled uspela zatreti sleherni poskus in v zaključku ponudila boj za zmago šprinterjem.

Med njimi je bil tokrat najhitrejši Tim Merlier (Soudal-Quick Step), ki še naprej uživa vrhunski začetek kariere v novi ekipi. Osvojil je že peto zmago v sezoni in tako rasno vložil kandidaturo za glavnega šprinterja ekipe.

Tekmeci so tokrat lahko le pospremili šprint hitrega Belgijca in se udarili za drugo mesto. Tega je osvojil Sam Bennett (Bora-hansgorhe), tretji pa je bil Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

V zaključku etape sicer ni manjkalo drame. Deset kilometrov pred ciljem so se v napad podali Tadej Pogačar (UAE Emirates), Neilson Powless (EF Education-EasyPost) in Florian Senechal (Soudal-Quick Step). Trojica je bila ujeta še pred vrhom Cote de Milon-la-Chapella, kjer so bile na voljo odbitne sekunde. Pogačarju je ostalo še dovolj moči za šprint do letečega cilja, kjer je osvojil šest odbitnih sekund in s tem pridobil nekaj prednosti pred glavnimi tekmeci za rumeno majico.

Trojica je bila kasneje ujeta in etapo končala skupaj z glavnino. Ta je v zadnjih metrih izgubila stik s šprinterji in v cilj prišla šest sekund kasneje, a v prvi skupini ni bilo nikogar, ki bi lahko bil nevaren za skupno zmago.

V skupnem seštevku vodi Tim Merlier, Sam Bennett je s štirimi sekundami počasnejšim časom na drugem mestu, enak zaostanek pa ima na tretjem mestu tudi Tadej Pogačar. Ta tako po prvi etapi že uživa 6 sekund prednosti pred glavnim tekmecem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma).

Na dirki nastopata še dva Slovenca. Jan Tratnik (Jumbo-Visma) je bil udeležen v padec, a je lahko nadaljeval z dirko in etapo končal na 66. mestu skupaj z glavnino. Domen Novak (UAE Emirates) pa je v zaključku zaostal in v cilj prišel na 119. mestu.

Prejšnji članekZačenja se mini Dirka po Francija z obema glavnima akterjema
Naslednji članekTirreno-Adriatico: Štarti časi vožnje na čas