Pogačar tudi uradno zmagovalec Toura, najprestižnejši šprint sezone Bennettu

Najprestižnejša etapa na Touru je minila v znamenju nosilcev majic, predvsem rumene in zelene. Pogačar v rumenem je v prvem delu poziral številnim fotografom, tudi s slovensko peterico kolesarjev. V zaključku etape je na svoj račun prišel še nosilec zelene majice Sam Bennett, ki je prišel do etapne zmage in tako počastil majico na svojih ramenih.  

Parada šampionov je minila v znamenju Slovencev. Tadej Pogačar je poziral v rumenem in se veselil z moštvenimi kolegi. Videli smo tudi moment za slovensko zgodovino, ko se je na čelo postavilo vseh pet naših kolesarjev.

Na veselje slovenskih navijačev smo kmalu videli tudi pogovor in objem med Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem, ki sta dokazala, da med njima ni prav nobene zamere.

Lepo pogled za slehernega slovenskega navijača. vir: twitter

V center Pariza je glavnino popeljala ekipa UAE Emirates, ki je ponosno razkazovala rumeno majico na ramenih 21-letnega Slovenca. V ospredju so bili do prvega prehoda ciljne črte, nato pa so se v beg podali prvi kolesarji.

Oblikoval se je beg četverice, ki si je privozil največjo prednost 25 sekund, saj jih glavnina dlje ni spustila. Kocke so dodobra premetavale kolesarje, posebej so trpeli lažji kolesarji, ki so še toliko bolj občutili vsako razpoko.

Beg je bil dokončno ujet tri kilometre pred ciljem, ko so se oblikovali šprinterski vlaki. Najaktivnejše so bile ekipe Deceuninck – Quick Stepa, Lotto Soudala in Sunweba, ki so računale na Sama Bennetta, Caleba Ewana in Ceesa Bola. Dobro se je vozil tudi Luka Mezgec, ki je bil v zaključku sam, a se uspel prilepiti na kolo ostalih šprinterjev, ki so ga popeljali v zaključek.

Na ciljni ravnini je bil najmočnejši Sam Bennett, ki je častno obranil zeleno majico in se veselil še druge etapne zmage na letošnji dirki. Drugo mesto je zasedel Mads Pedersen, tretje pa Peter Sagan. Luka Mezgec je v zaključku ostal zaprt in ciljno črto prečkal kot trinajsti.

Nekaj sekund za šprinterji je v cilj zapeljal tudi zmagovalec letošnje Dirke po Franciji Tadej Pogačar. Mladenič, ki bo jutri dopolnil 22 let, je tudi uradno postal zmagovalec največje dirke na svetu in se za vedno zapisal v zgodovino. Z glavnino je v cilj prišel tudi Primož Roglič, ki je Tour končal kot drugi, tretje mesto pa je zasedel Richie Porte.

Za Slovence zgodovinska Dirka po Franciji je zaključena in lahko se veselimo prve rumene majice, prve bele majice in prve pikčaste majice. Poleg tega imamo kolesarja tudi na drugi stopnički, v Slovenijo pa so potovale štiri etapne zmage. Noro, zgodovinsko, nepozabno!

Prejšnji članekKo se ti v eni uri poruši svet
Naslednji članekPogačarjeva modna revija sredi Pariza