Pogačar prvi kolesar sveta, Roglič po 75 tednih padel z vrha

Po koncu Dirke po Franciji je Mednarodna kolesarska zveza objavila novo jakostno lestvico kolesarjev. Na njej je preteklih rekordnih 75 tednov kraljeval Primož Roglič, ki pa je zaradi odstopa s Toura moral svojo krono predati. Na glavo si jo je poveznil Tadej Pogačar.

Slovenski kolesarji še naprej dokazujejo, da jim v svetu ni para. Tudi po padcu in predčasnem odstopu Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ki ga je stal prvega mesta na lestvici, je na njenem vrhu še vedno Slovenec.

Ponovitev lanskega uspeha dovolj za skok na vrh

Tadej Pogačar (UAE Emirates) sploh prvič v karieri zaseda prvo mesto na svetovni jakostni lestvici. S ponovitvijo uspeha na Touru, kjer je še drugo leto zapored osvojil rumeno, belo in pikčasto majico ter dodal še tri etapne zmage, je ohranil vse lanske točke in jih ima sedaj 4088.

Z 207 točkami vodi pred Woutom van Aertom (Jumbo-Visma), ki je po izjemnih predstavah v Franciji, kjer se je veselil zmage na treh povsem različnih etapah, pridobil eno mesto in skočil pred klubskega tovariša Primoža Rogliča.

Po 75 tednih se poslavlja z vrha

Skoraj eno leto in pol je bil na vrhu lestvice Primož Roglič. To v preteklosti ni uspelo še nobenemu kolesarju in verjetno bo trajalo kar nekaj časa, da nekdo izboljša ta dosežek. Najbolj nevaren mu bo prav rojak Pogačar, ki bi lahko ob prevladi, ki jo je prikazal na Touru, na vrhu kraljeval dolgo.

Rogliču se je po odstopu s Toura izbrisalo več kot 800 točk. Sedaj jih ima ob imenu zapisanih 3311, kar je 777 manj od Pogačarja in 570 manj od Van Aerta. Pred četrtouvrščenim Mathieuem van der Poelom pa ima 625 točk prednosti.

Odstop s Toura je (delno) kriv za padec z vrha lestvice. (vir: twitter)

Mohorič se je povzpel, Mezgec nekaj izgubil

Med prvo stoterico smo imeli v preteklosti štiri predstavnike, ob objavi nove lestvice pa je iz nje izpadel Luka Mezgec (BikeExchange). Najboljši slovenski šprinter je izgubil 16 mest in padel na 103. mesto.

Na drugi strani pa je v Franciji za svojo uvrstitev na lestvici ogromno storil Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Dve etapni zmagi sta mu prinesli skok za 31 mest, kar ga uvršča na trenutno 62. mesto.

UAE Emirates in Jumbo-Visma zamenjali mesti

Med moštvi na vrhu ni prišlo do sprememb, tam še vedno zanesljivo vodi zasedba Ineos Grenadiers. Pred drugouvrščeno zasedbo Deceuninck-Quick Stepa ima 1540 točk naskoka.

Do spremembe pa je prišlo na tretjem mestu. Do sedaj ga je držala Jumbo-Visma, a Nizozemci so morali svoje mesto odstopiti UAE Emiratesom, ki imajo le 84 točk prednosti. Že kmalu bi torej lahko prišlo do ponovne spremembe.

MESTOIME IN PRIIMEKEKIPATOČKE
1Tadej POGAČARUAE Emirates4088
2Wout VAN AERTJumbo-Visma3881
3Primož ROGLIČJumbo-Visma3311
4Mathieu VAN DER POELAlpecin-Fenix2686
5Richard CARAPAZInoes Grenadiers2584
6Julian ALAPHILIPPEDeceuninck-Quick Step2318
7Egan BERNALInoes Grenadiers2312
8Aleksandr VLASOVAstana-Premier Tech1981
9Alejandro VALVERDEMovistar1925
10Jakob FUGLSANGAstana-Premier Tech1775
   
62Matej MOHORIČBahrain Victoriuos739
103Luka MEZGECBikeExchange428
155Jan POLANCUAE Emirates303
351Jan TRATNIKBahrain Victorious146
1957Domen NOVAKBahrain Victorious5
Prejšnji članekDave Brailsford se boji, da ga bodo zdravstvene težave prisilile v pokoj
Naslednji članekIneos Grenadiers in Castelli po petih letih sodelovanja končujeta skupno pot