Pogačar pričakuje napade tekmecev na ‘najtežji etapi Toura’

Karavana bo v 17. etapi zavila na tri vzpone, predvsem zahteven pa bo zaključni klanec na prelaz Portet. Tekmecem Tadeja Pogačarja počasi zmanjkuje časa, zato slovenski mladenič danes pričakuje številne napade.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v drugem tednu preživel presenetljivo mirno dirko. Z izjemo napada Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma) na Mont Ventouxu, tekmeci niso izvajali hudega pritiska na rumeno majico. Slovenski as pričakuje, da bo v zadnjem tednu drugače, že danes bo verjetno pod večjim pritiskom.

»Vsi bodo poskušali, saj bo to najtežji dan na Touru. Če se nekdo počuti zares dobro, lahko naredi razliko do fantov, ki imajo slab dan. Storili bomo vse, da obranimo rumeno majico,« je bil jasen 22- letnik.

Kolesarji se bodo danes sprva udarili na prelazu Peyresourde, ki bo vrh dosegel 50 kilometrov do cilja. Nanj ima Pogačar lepe spomine, lani je tu nadomestil 40 sekund zaostanka, potem ko je dan prej zaostal ob vetrovni loteriji.

Pogačar je lani na Peyresourdu popravil rekordno znamko. Letos bo vzpona tri kilometre več, saj se ga bodo lotili z drugega izhodišča, a večino klanca vseeno ostaja enakega kot lani.

Po spustu s Peyresourda karavano takoj čaka nov vzpon. Klanec na Val Louron bo skoraj polovico krajši, a bo zato nekoliko strmejši, predvsem v prvem delu. Z vrha bo karavano do cilja ločilo še slabih 30 kilometrov, zato bi tu lahko že videli prve resne napade, če želijo tekmeci Pogačarju stopiti večji del prednosti.

Profil trase 17. etape. (vir: twitter)

Zadnji vzpon bo najtežji danes. Prelaz Portet združuje kilometrino Peyresourda in naklon Val Lourona. Kar 16,3 kilometra dolga cesta do vrha se bo vzpenjala s povprečnim naklonom 8,7 odstotka, peklenska pa bo predvsem prva polovica, kjer je naklon večino časa nad 10 odstotki.

Na šestem kilometru jih čaka najstrmejši del – en kilometer se cesta ne spusti pod 13 odstotkov, na trenutke pa poseže tudi po veliko višjih številkah. Če tekmeci ne bodo napadli že prej, bodo zagotovo poskusili tukaj.

Pogačar prepričan v svojo ekipo

UAE Emirates za zdaj dobro nadzorujejo dirko in kljub nekaj kritikam, večjih napak niso storili. A do sedaj resnih napadov še niso doživeli, zato bo zanimivo spremljati, kako se bodo odzvali v visokih gorah, ko se bodo znašli pod pritiskom.

Vodilnemu kolesarju dirke ne gre na roko dejstvo, da njegov glavni gorski pomočnik Rafal Majka (UAE Emirates) še vedno čuti posledice hudega padca, v katerem je bil udeležen pred dnevi. Poljak sicer skuša odmisliti poškodbo in se trudi po najboljših močeh, a povsem na vrhuncu moči ni več.

Rafal Majka čuti posledice padca, a ostaja ob Tadeju Pogačarju (vir: twitter)

»Ponoči lahko spi le v enem položaju, zagotovo ni 100-odstoten,« je o Majki povedal Pogačar, ki ima sicer ob sebi še enega izjemnega hribolazca Davideja Formola, ki bo moral prevzeti levji delež pri branjenju rumene majice.

Pogačar kljub nekaj težavam meni, da njegova ekipa premore dovolj moči, da rumeno majico pripelje v Pariz. Nenazadnje so ena izmed le petih ekip, ki imajo na dirki še vseh osem kolesarjev. Vsi njegovi neposredni tekmeci, razen Rigoberta Urana (EF Education-Nippo), imajo ob sebi manj pomočnikov.

»Veliko je bilo izrečenega, kako šibka ali močna ekipa smo, a resnično smo najboljša ekipa tu. Preostale ekipe nimajo najboljše taktike. Nismo videli veliko akcije s strani drugih. Morda so se hranili za jutri,« je v cilju 16. etape povedal Pogačar.

»EF Education-Nippo je v enem trenutku pritisnil, a tam se je cesta spuščala, zato je bilo nekoliko čudno. Večino časa je ekipa UAE narekovala tempo. Mi smo nadzirali skupino,« je še dodal.

Prejšnji članekFroome: »Če Pogačar ostane na kolesu, je dirke konec«
Naslednji članekPogačar v slogu starih mačkov do etapne zmage in povečanja prednosti