Pogačar pred velikim ciljem sezone na klasiki in Kriterij Dauphine

Prihajamo v čas, ko kolesarji ponovno sestavljajo svoj tekmovalni urnik. Obdobje priprav se nevzdržno približuje, prav tako tudi dirke. Prva izmed svetovne serije bo na vrsti čez dva meseca, na njej pa bo nastopal tudi Tadej Pogačar.

Kriterij Dauphine bo zadnja generalka

Čast ponovne otvoritve svetovne serije bo pripadla eni najmlajših klasik Strade Bianche, ki se, kot pove že njeno poimenovanje, odvija na makadamskih cestah Toskane. Na pesek se bo podal tudi Tadej Pogačar, ki je na Strade Bianche nastopil že lani in zasedel 30. mesto.

Pogačar je lani na Strade Bianche zasedel 30. mesto. vir: twitter

Pred glavnim ciljem sezone – Dirko po Franciji – bo Pogačar nastopil na treh dirkah. Po nastopu na že omenjeni ‘Dirki po belih cestah’ bo Pogačar ostal v Italiji. Tam se bo teden dni kasneje prvič v karieri podal na spomenik Milano – San Remo. Čeprav gre za šprinterjem najbolj naklonjen spomenik, pa so v preteklosti na njem zmagovali tudi hribolazci, nazadnje Vincenzo Nibali leta 2018.

»Kot veste, v mojem programu dirk ostaja Dirka po Franciji, njej pa bodo prilagojene ostale dirke, ki bodo služile predvsem kot priprava za Tour,« je na svoji spletni strani zapisal mladenič s Klanca pri Komendi. Ta bo generalko pred Tourom, tako kot mnogi konkurenti, vključno s Primožem Rogličem, opravljal v Franciji.

Kriterij Dauphine, ki velja za nekakšno neuradno pripravljalno dirko Toura, bo letos zaradi polnega urnika dirk skrajšan na pet etap. Najzanimivejša bo prav zadnja, ta se bo končala s 17-kilometrskim vzponom na prelaz Porte, ki bo izluščil končnega zmagovalca dirke.

Pred Tourom na višino

Po opravljeni generalki se bo Pogi podal na višinske priprave, kjer bo opravil še zadnje treninge pred francosko pentljo. Nato pa se bo 29. avgusta v Nici podal na slabih 3500 kilometrov dolgo pot po Franciji, ki se bo 20. septembra tradicionalno zaključila na Elizejskih poljanah.

Rumene majice je Pogačar vajen, a tiste s Toura še ni oblekel. vir: Twitter

Pogačar bo v Franciji skupaj z Rogličem tvoril slovenski udarni dvojec. Oba sta pred dnevi dejala, da računata tudi na medsebojno pomoč in na ta način priti bližje končni zmagi.

Svetovno prvenstvo za zdaj še v Švici

Želja Pogačarja je tudi nastop na svetovnem prvenstvu, okoli katerega pa je še vedno mnogo nejasnosti. Švicarski mesti Aigle in Martigny sta zaenkrat še vedno navedeni kot gostiteljici, a govorice o selitvi prvenstva v toplejši Katar so vse glasnejše. Švicarske klance bi tako nadomestila arabska puščava, kjer bi do izraza prišli šprinterji.

Prejšnji članekŠtart Toura v Italiji?
Naslednji članekTom Dumoulin želi po stopinjah Bradleyja Wigginsa