Pogačar pokazal, da je le človek; do velike zmage Wout van Aert

Wout van Aert se je dan po tem, ko je zasedel drugo mesto v šprintu, prelevil v hribolazca in dosegel etapno zmago na trasi, ki je dvakrat vodila preko peklenskega Mont Ventouxa. Tadej Pogačar je prvič pokazal znake slabosti, a nadzoroval položaj in na koncu ni izgubil prav ničesar.

Dvojno prečkanje Mont Ventouxa je pričakovano prineslo obilico zanimivega dirkanja. Že ko so se kolesarji prvič vzpenjali na vetrovno goro, se je začela selekcija, dokončno pa se je skupina favoritov začela redčiti ob drugem vzponu.

Dolgo časa se je danes oblikoval primeren beg, ki naposled ni bil tako močen, kot smo sprva morda pričakovali. Pravo kombinacijo je zamudilo veliko kolesarjev, ki so predhodno napovedovali napad na etapno zmago, zato uspeh bega ni bil samoumeven.

Šestnajst kolesarjev se je odcepilo iz glavnine, med njimi so bili najnevarnejši Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) in Wout van Aert (Jumbo-Visma). Skupina se je raztrgala že na prvem vzponu na Ventoux, v ospredju je ostala manjša skupinica, v kateri so bili tudi vsi trije najnevarnejši kolesarji.

Na drugi vzpon so skupaj, s petimi minutami prednosti pred glavnino, vstopili Van Aert, Alaphilippe, Mollema in Kenny Elissonde (Trek-Segafredo). Prav slednji je prvi poskusil z napadom in si privozil 30 sekund prednosti. V ozadju sta močno trpela Mollema in Alaphilippe, Van Aert pa je danes imel dovolj moči, da se je lahko preselil do Francoza in ga nekaj kilometrov kasneje tudi pustil za seboj.

Belgijec je vozil izjemno, njegova prednost pred Elissondom je zrasla na minuto in se ves čas vzpenjanja vrtela okoli te znamke. Glavnina je pet minut zaostanka topila prepočasi in vse bolj je postajalo jasno, da se Van Aert pelje zmagi naproti.

Na vrhu je imel več kot minuto prednosti pred zasledovalci in glede na njegove sposobnosti spuščanja, bi mu zmago lahko odnesel le še padec. Na srečo do tega ni prišlo in v cilj je pripeljal osamljen in kot je povedal sam, dosegel morda celo največjo zmago v karieri.

Z drugim mestom se je danes zadovoljil Elissonde, ki je v lovu na Van Aerta sodeloval s klubskim kolegom Mollemo. Nizozemec je bil tretji. Alpahilippe, ki je vzpon začel z omenjeno trojico je povsem omagal in končal daleč v ozadju.

Pogačar zaostal, a vse nadoknadil na spustu

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je danes z ekipo preživel relativno miren dan, kolikor tovrsten profil trase to dopušča. Pobudo je ves dan imela zasedba Ineos Grenadiersov, ki je UAE Emiratesom omogočala vožnjo v zavetrju.

V zadnjih kilometrih drugega prečenja Ventouxa je Pogačar ostal sam, tudi ostali favoriti z izjemo Richarda Carapaza (Ineso Grenadiers) so bili osamljeni in spremljali smo boj mož na moža. Pričakovali smo napad Carapaza, a Ekvadorec je bil danes brez moči.

Z napadom pa je presenetil Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), katerega je sprva pokril le Pogačar in uspela sta narediti manjšo razliko do tekmecev. Nato pa je prvič človeško plat pokazal tudi Pogi, izpustil je kolo Vingegaarda in v svojem tempu nadaljeval proti vrhu, medtem ko je Danec povečeval prednost.

Član Jumbo-Visme je preko vrha prišel 30 sekund pred Pogačarjem, ki je počakal Carapaza in Rigoberta Urana (EF Education-Nippo). Trojica je na spustu sodelovala in skušala ujeti Vingegaarda, ki ni deloval tako prepričljivo kot na vzponu.

Prednost se je počasi topila, trojica je bila vse bližje in nekaj kilometrov pred ciljem so Vingegaarda tudi ujeli. Pogačar je tako povsem izničil napad 24-letnika, ki je danes skočil na tretje mesto v skupnem seštevku.

Na ciljni ravnini je četverica šprintala za četrto mesto, to je pripadlo Pogačarju, ki je tako dokazal, kdo je gospodar dirke. Peti je bil Uran, šesti Carapaz, Vingegaard pa se je moral zadovoljiti s sedmim mestom.

Pogačar po današnji etapi ostaja trdno v vodstvu, prednost pred najbližjim zasledovalcem je celo zrasla. V težave je namreč že zgodaj zašel Ben O’Connor (AG2R Citroen), ki je izgubil drugo mesto. Tega sedaj z zaostankom 5 minut in 18 sekund zaseda Rigoberto Uran.

Prejšnji članekVse pripravljeno za selitev Petra Sagana, čaka se le še podpis
Naslednji članekEmma Norsgaard najhitreje okoli jezera Como