Tadej Pogačar podrl Froomov rekord na vzponu Prato di Tivo

Tadej Pogačar je z vožnjo v 4. etapi Tirreno-Adriatica naredil velik korak proti končnemu slavju. Kako dobro se je vozil na zadnjem vzponu dneva Prato di Tivo priča dejstvo, da je za več kot dve minuti podrl osem let star rekord vzpona, ki si ga je lastil Chris Froome.

Slabih 15 kilometrov dolg vzpon Prato di Tivo se dviga s povprečnim naklonom 7 odstotkov. Do včeraj ga je najhitreje prevozil Chris Froome, ki je leta 2013 zanj potreboval 38 minut in 22 sekund, kar pomeni, da je vozil s povprečno hitrostjo 22,99 km/h.

Kot smo že vajeni, pa so rekordi postavljeni zato, da jih Tadej Pogačar lahko poruši. Lani je rekordno znamko prestavil nekaterim vzponom v Sloveniji in Franciji, letos pa se je očitno lotil še italijanskih klancev. Za vzpon Prato di Tivo je potreboval 36 minut in 6 sekund, kar je 2 minuti in 16 sekund hitreje od Frooma. Če to pretvorimo v odstotke, je čas izboljšal za kar 6 %.

Pogačar je vzpon prepeljal s povprečno hitrostjo 24,43 km/h, za kar je moral v povprečju razvijati okoli 6,5 W/kg. Še enkrat več je torej dokazal, kako izjemen hribolazec je. Kje so njegove omejitve za zdaj ne ve še nihče, saj nas vedno znova preseneti s predstavami, kot je bila včerajšnja.

Rekordna vožnja mu je prinesla majico vodilnega. (vir: twitter)

Celotna skupina favoritov je sicer včerajšnji vzpon odpeljala zelo hitro. Prvih 19 kolesarjev v cilju je namreč klanec odpeljalo hitreje kot Froome leta 2019. Osebni rekord je recimo izboljšal tudi Vincenzo Nibali, ki je imel do včeraj tretji najboljši čas. Svojo znamko je izboljšal za točno eno minuto.

Z včerajšnjo etapno zmago je Tadej Pogačar prevzel vodstvo v skupnem seštevku, kjer ima 35 sekund prednosti pred Woutom van Aertom. Nov preizkus je pred karavano že danes, ko jih čaka 205 kilometrov ceste, ki bo v zaključku zavila v hribovit krog okoli Castelfidarda. Premagati ga bodo morali štirikrat.

Prejšnji članekSlovensko prevlado z zmago potrdil Tadej Pogačar
Naslednji članekMäder: »Ko 20 metrov do cilja mimo tebe prileti letalo, si seveda razočaran«