Pogačar po izgubljene sekunde, Roglič po rumeno majico?

Osmi dan Dirke po Franciji prinaša najtežjo etapo do sedaj. Trije kategorizirani vzponi, dva prve in eden izven kategorije bodo dodobra stestirali pripravljenost favoritov. Etapa se sicer ne konča na vrhu vzpona, zaradi česar imajo veliko možnosti za uspeh ubežniki, ki jih danes pričakujemo veliko.

Pirenejski dvojček pred prostim dnem prinaša prve resne možnosti za ustvarjanje razlik v skupnem seštevku. Današnja etapa je težja izmed dveh in čeprav se konča v dolini, bi lahko videli prve resne napade kandidatov za skupno zmago. Računati gre, da si bodo ranjeni levi lizali včerajšnje rane, predvsem Tadej Pogačar in Mikel Landa, ki bosta skušala pridobiti nazaj kakšno izmed izgubljenih sekund.

Profil današnje etape. vir: twitter

Spust proti cilju prelahek za večje razlike

Kolesarji bodo prvi prelaz Mente (6,9 km s povprečnim naklonom 8,1 %) prečkali po šestdesetih kilometrih etape. Pričakovati gre, da se bo do tedaj že oblikoval močan beg kolesarjev, ki bodo upali na etapno zmago, zraven pa bodo tudi lovci na gorske cilje. Skoraj zagotovo bo v begu Benoit Cosnefroy, ki bo branil pikčasto majico.

Po strmem spustu in 15-kilometrski vožnji po dolini se bo karavana podala proti najvišji točki današnje etape. Do 1753 metrov visokega Port de Balesa vodi 11,7 kilometra dolg vzpon s povprečnim naklonom 7,7 odstotka. Na vrhu bo na voljo 20 točk v boju za pikčasto majico, zato med ubežniki lahko pričakujemo napet boj za osvojitev gorskega cilja.

Sledi šestnajst kilometrov spusta, nato pa zopet vožnja navkreber. Kolesarji v dolini ne bodo naredili niti metra po ravnem, vzpon na zadnji prelaz Peyresourde se namreč začne takoj po koncu spusta. Znameniti pirenejski prelaz spada v prvo kategorijo, dolg je 9,7 kilometra in se dviga s povprečnim naklonom 7,8 odstotka.

Zadnja vzpona današnje etape. vir: twitter

Z vrha bo do cilja še enajst kilometrov, od tega jih bo sedem spusta, ki ne spada med tehnično zapletene, zato bo na njem večje razlike težko narediti. Veliko več napadov med favoriti pričakujemo v zadnjih kilometrih pred vrhom vzpona, še posebej če bo beg ujet že prej. Na vrhu bo namreč na voljo osem bonifikacijskih sekund, ki bi večino favoritov postavile v položaj za napad na rumeno majico.

Sodelovanje slovenskega dvojca za višji cilj?

Na zaključnem vzponu lahko pričakujemo poskus Pogačarja, ki si bo skušal priboriti nekaj sekund prednosti pred spustom in jih nato zadržati do cilja. Podobne taktike bi se lahko poslužil tudi Primož Roglič, bonifikacijske sekunde ga namreč kot edinega izmed favoritov oblečejo v rumeno majico. Čas zanjo počasi prihaja, teden dni dirke je že za kolesarji, po vikendu v Pirenejih pa prihaja na vrsto prvi dan počitka.

Mnogi so v zadnjih dneh očitali Jumbo-Vismi, da se vozi premalo agresivno. Jasno je, da so najmočnejša ekipa na dirki, kar bi morali izkoristiti in v gorah naviti tempo, s tem pa ustvariti razliko do tekmecev, ki so za zdaj še šibkejši. Prav danes bi lahko videli rumeni vlak v svoji polni moči, posledično pa tudi prve večje razlike med favoriti.

Prejšnji članekVIDEO: Veter s pleč Pogačarja odnesel belo majico
Naslednji članekPogačar z neverjetnim vzponom pokazal zobe, etapna zmaga Petersu