Pogačar osvojil VN Montreala in ohranil mesto na vrhu svetovne lestvice

Tadej Pogačar je generalko pred svetovnim prvenstvom opravil z odliko. Ne le, da je osvojil VN Montreala, zmago je dosegel na veličasten način – v šprintu je opravil z Woutom van Aertom in posledično zadržal mesto na vrhu svetovne lestvice.

Druga enodnevna preizkušnja v Kanadi je bila pričakovano bolj pisana na kožo Tadeju Pogačarju (UAE Emirates). Po 24. mestu na petkovi preizkušnji je tokrat pokazal povsem drug obraz. Na precej bolj hriboviti preizkušnji je bil ves čas med glavnimi akterji dirke, češnjo na smetano pa je dodal z zmago v šprintu z Woutom van Aertom (Jumbo-Visma).

Za zmago se je sicer potegovala peterica kolesarjev, ki se je predčasno odcepila iz glavnine. Dogajanje je s pospeševanjem popestril Adam Yates (Ineos Grenadiers), slediti pa mu je sprva uspel le Tadej Pogačar. Kasneje so se dvojici pridružili še Van Aert, David Gaudu (Groupama-FDJ) in Andrea Bagioli (QuickStep-Alpha Vinyl). Tako smo v ospredju dobili močno peterico kolesarjev, ki je že napovedovala boj za zmago.

Kolesarji so v skupini dobro sodelovali in s skupnimi močmi ustvarili 35 sekund prednosti pred zasledovalci. Šele v zadnjih kilometrih, ko je postalo jasno, da ne morejo biti več ujeti, so začeli taktizirati. Prvi je napadel Adam Yates, a bil kmalu ujet. Sledilo je še nekaj poskusov, a prav vsi so bili zatrti in skupinica se je začela pripravljati na šprint.

Na zaključni ravnini so se kolesarji dolgo časa spogledovali, vijugali po cestišču in čakali, komu bodo prvi popustili živci. Prvi je pospešil Gaudu, v njegovem zavetrju pa se je znašel Pogačar. Slovenec je imel na hrbtu Van Aerta, ki je bil v idealnem položaju za zmago, a načrte mu je prepričal naš as.

Pogačar je brez večjih težav prehitel Gauduja, nato pa stiskal zobe vse do ciljne črte. V zadnjih metrih se je cesta rahlo dvigala, kar je Slovencu prišlo prav, saj mu je tovrsten teren dal nekaj prednosti pred Van Aertom, ki na papirju velja za hitrejšega šprinterja. A tokrat je Pogačar znova dokazal, da je tudi sam lahko izjemno hiter. Belgijca je zadržal za seboj in prišel do pomembne zmage.

Današnja dirka ni prinašala le prestiža in nekaj treninga pred svetovnim prvenstvom, pač pa je zmagovalcu ponujala tudi 500 točk na svetovni lestvici. Med Van Aertom in Pogačarjem je bilo pred dirko 90 točk razlike v prid Belgijca, ki jih je pridobil s petim mestom na petkovi dirki. A tokratna zmaga je Pogačarju prinesla 100 točk več kot drugouvrščenemu Van Aertu, kar pomeni, da z minimalno razliko še naprej ostaja številka 1 svetovnega kolesarstva.

Prejšnji članekAnnemiek Van Vleuten z zmago na Dirki po Španiji spisala zgodovino
Naslednji članekSlovenska reprezentanca na svetovno prvenstvo številčno oslabljena