Pogačar odhaja na Tour branit rumeno majico, v načrtu tudi Vuelta

UAE Emirates so opravili prvi medijski dan v novi sezoni, ki je bil namenjen razkritju načrtov največjih zvezdnikov moštva. Svetovno javnost je zanima predvsem koledar dirk Tadeja Pogačarja, ki je napovedal branjenje zmage na Dirki po Franciji, prvič v kariere pa bo v eni sezoni nastopil še na drugi tritedenski dirki. Zmago bo namreč lovil tudi na Dirki po Španiji.

Nihče ni dvomil, da bo Tadej Pogačar letos branil rumeno majico. Sedaj so v arabskem moštvu to tudi uradno potrdili, nekoliko bolj pa je kolesarsko javnost presenetila napoved, da se bo 22-letnik pomeril tudi na Dirki po Španiji.

»Branil bom zmago na Touru in nato vozil še na Vuelti. To mi daje potrditev, da ekipa zaupa vame, jaz pa vanjo,« je povedal Pogi. »Moj program je letos zares obsežen, sestavljen iz samih najboljših dirk. Videli bomo, kako se bo vse izšlo. Upajmo na najboljše

Majka in Hirschi na Tour kot pomočnika

Glavni cilj sezone seveda ostaja zmaga na francoski pentlji. Zanimivo, pri UAE-ju tudi v letošnji sezoni v Francijo ne bodo poslali ekipe, ki bi bila v celoti zgrajena okoli Pogačarja. Poleg slovenskega asa namreč na Tour odhaja tudi šprinter Alexander Kristoff, ki je lani en dan celo nosil rumeno majico.

V Francijo bo v vlogi pomočnika potoval tudi Marc Hirschi. (vir: twitter)

Dvojici bo v Franciji družbo delal tudi novinec v ekipi Marc Hirschi, ki bo v prvi vrsti zavzel vlogo pomočnika, a najverjetneje mu bo namenjeno nekaj etap, na katerih bo dobil proste roke. Vloga glavnega pomočnika tako na Touru, kot Vuelti naj bi sicer pripadla še enemu prišleku v ekipo Rafalu Majki. Poljak ima pri 31-letih obilico izkušen z največjih dirk, zbral je že 17 nastopov na Grand Tourih, leta 2015 pa na Vuelti končal kot tretji.

»Na Dirko po Franciji odhajamo z močno ekipo in ciljem, da pomagamo Pogačarju. Nobena skrivnost ni, da Tadej želi zmagati še drugič. Zares je dober hribolazec. Moja naloga bo, da bom v gorah njegov zadnji pomočnik. Zaradi tega ne načrtujem, da bom prvi teden dirke v najboljši formi, saj so gorske etape na vrsti šele drugi in tretji teden,« je vlogo v moštvu pojasnil Majka.

Jana Polanca smo se že navadili ob boku Tadeja Pogačarja. (vir: twitter)

V lanski sezoni smo se navadili, da ob Pogačarju navadno najdemo tudi Jana Polanca. Tudi letos naj bi bilo temu tako. Slovenski dvojec bo večino dirk odpeljal skupaj, a Polančev nastop na Tour za zdaj še ni potrjen.

»Večino dirk bom vozil s Tadejem. Želim si biti dober pomočnik, a je zato potrebno biti dober kolesar. Da bi dobil proste roke ne računam. Tako je v kolesarstvu, nenazadnje smo vsi profesionalci in to je naša služba,« je razkril vedno nasmejani Polanc. »Moj program bo zelo podoben lanskemu. Če bom v dovolj dobri formi, se mi obeta nastop na Touru in olimpijadi, nato pa tudi na Vuelti. Glavni del sezone bo tako poleti

Načrti za Vuelto še nedodelani

Dirka po Španiji je še oddaljena, zato ekipe zanjo še niso naredile povsem trdnih načrtov. Okvirne zasedbe so predvidene, a kot smo vajeni iz preteklih sezon, se te lahko še dodobra spremenijo.

Pri UAE Emirates so ob bok Pogačarja trenutno postavili Davida De La Cruza, ki bo skrbel za pomoč v gorah ter Mattea Trentina, ki bo svoje priložnosti iskal na razgibanih etapah z zahtevnimi zaključnimi šprinti. Kot smo omenili že prej, bo v Španijo odpotoval tudi Rafal Majka, preostala mesta pa so za zdaj še prosta.

Prejšnji članekTadej Pogačar prestavlja januarski začetek sezone
Naslednji članekJumbo-Visma na Tour s preverjenim receptom, nekaj več svobode Van Aertu