Pogačar o Vingegaardu: “Kmalu lahko postane zmagovalec Dirke po Franciji”

Jonas Vingegaard je v Francijo pripotoval kot eden glavnih gorskih pomočnikov Primoža Rogliča, po odstopu Slovenca pa mu je bila zaupana kapetanska vloga. To je več kot upravičil, trenutno se nahaja na drugem mestu skupnega seštevka in dokazuje, da se lahko kosa z najboljšimi.

Predstave mladega Danca navdušujejo kolesarsko sfero, tudi njegovi tekmeci pa počasi dojemajo, za kako kvalitetnega kolesarja gre. Po 17. etapi, kjer je Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) zasedel drugo mesto, je o njem spregovoril tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki mu napoveduje lepo prihodnost.

»Dirka fantastično,« je bil iskren Pogi, ki je v zaključku kraljevske etape z Dancem in Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers) napadal etapno zmago. Prav v Vingegaardu je Pogačar našel pomoč pri narekovanju tempa, skupaj sta tudi ugotovila, da Carapaz hlini utrujenost.

 »Po vsej smoli, ki so jo imeli pri Jumbo-Vismi, se je Jonas resnično izkazal in prikazal izjemen karakter,« je nadaljeval Pogačar. »Zagotovo se bo boril na Tourih in postal še boljši. Prepričan sem, da lahko kmalu postane zmagovalec Dirke po Franciji. Rad dirkam proti njemu – je super dober fant

Jonas Vingegaard je mesto v ekipi za Tour dobil naknadno po odpovedi Toma Dumoulina. Že na začetku sezone je kazal dobro formo, ki je do največje dirke na svetu le še rasla.

Po odhodu Primoža Rogliča z Dirke po Franciji mu je bila nepričakovano predana vloga glavnega moža moštva, ki jo je zagrabil z obema rokama. Kljub začetnemu šoku se je izjemno prilagodil in kaže predstave, ki se jih ne bi branili niti največji kolesarji sveta.

Na Mont Ventouxu je dokazal, da je eden močnejših kolesarjev na dirki. (vir: twitter)

Prvič je svojo moč dokazal na kronometru v peti etapi, kjer je končal na tretjem mestu, le 27 sekund za Pogačarjem. Nato je udaril še na Mont Ventouxu, kjer je kot edini do sedaj uspel začasno streti Pogačarja, a nato na pustu izgubil vso prednost.

Sedemnajsta in osemnajsta etapa sta ga nato zopet ustoličili med najboljšo trojico na dirki. Napadom Pogačarja je sledil brez večjih težav, v sredo je odpadel le po pospeševanju Carapaza, a ostal miren in se vrnil ter prišel do drugega mesta. Četrtkova gorska etapa ga v večje težave ni potisnila in Danec je na pragu uspeha kariere.

Vingegaard trenutno zaseda drugo mesto v skupnem seštevku in glede na to, da bi do sprememb lahko prišlo le na kronometru, kjer Vingegaard spada med boljše posameznike, ima že skoraj zagotovljeno drugo mesto tudi v Parizu. O tem si pred dirko verjetno ni upal niti sanjati.

Prejšnji članekTadej Pogačar ponovno slavil izjemno zmago in še utrdil skupno vodstvo!
Naslednji članekGilbert, Froome in Juul-Jensen na spustu iz grabna reševali ponesrečenega gledalca