Pogačar: »Nisem ubil Dirke po Franciji, do cilja je še daleč«

Tadej Pogačar je včeraj še dodatno potrdil, da je prvi favorit za končno zmago na Touru. Na prvi gorski preizkušnji je v svojem slogu napadel daleč od cilja in si privozil nekaj minut prednosti. V cilju so mnogi dejali, da je z napadom ubil dirko, a sam to odločno zavrača.

Minuto in 48 sekund znaša prednost Tadeja Pogačarja pred drugouvrščenim Woutom van Aertom, ki pa ga mnogi ne vidijo kot glavnega tekmeca Slovenca. Ta vloga pripada tistim pravim hribolazcem, kot so Richard Carapaz, Rigoberto Uran in Jonas Vingegaard, a trojica ima že pet minut zaostanka.

Dirka je v Pogačarjevih rokah, dokazal je, da je z naskokom najmočnejši in le skupinsko napadanje ekip bi ga lahko postavilo v podrejen položaj. Pokazal je že, da na kronometru nima konkurence, tekmeci tam pričakujejo izgubo časa in razliko bo potrebno topiti že prej.

Glede na to, da je Pogi tudi v gorah najboljši, se poraja vprašanje, kje bi sploh lahko izgubil čas. Mnogi upajo na veter ob prečkanju odprtih predelov Francije, a tudi to morda ne bi bilo dovolj, glede na veliko prednost, ki jo ima.

Po včerajšnjem četrtem mestu, s katerim si je zagotovil rumeno majico, so nekateri končno zmago že pripisali Slovencu in ga nekoliko nesramno obtožili, da je s premočjo ubil dirko in jo naredil nezanimivo.

»Nisem ubil Dirke po Franciji, do cilja je še daleč,« se je v cilju osme etape zagovarjal Pogačar. »Lahko se zgodi karkoli. Danes sem ustvaril razliko, mogoče jo bo jutri naredil kdo drug. Nikoli ni konec.«

»Položaj, v katerem smo, bomo branili 100 odstotno, smo zelo samozavestni in motivirani za prihajajoča dva tedna, a oprostite, Toura nisem ubil,« je ‘obtožbe’ odločno zavrnil 22-letnik.

Pogačar je na prelaz Romme popravil najboljši čas vzpona. Za 19 sekund je izboljšal dosežek bratov Schleck, Alberta Contadorja in Andreasa Klodena iz leta 2009. (vir: twitter)

Pogačar je včeraj napadel 30 kilometrov do cilja, in kljub temu da je bil virtualno v rumeni majici, je želel prednost še povečati, saj je začutil, da je močnejši od konkurentov.

»Napad je najboljša obramba, kajne? Izteklo se je zares, zares dobro,« je bil ob pogovoru za CyclingNews razumljivo vesel aktualni zmagovalec Toura.

»Morda je bilo manjše maščevanje za včeraj,« je povedal gorenjski volk, ki je imel v mislih kritike nasprotnih ekip, češ da njihovo moštvo ni dovolj močno za nadziranje dirke.

»Ne vem, če bom napadal na vsaki gorski etapi. Verjetno ne, saj je bil prvi teden zares zahteven in jutrišnja etapa bo zelo težka. To lahko kaj spremeni. Potrudili se bomo po najboljših močeh in od sedaj naprej vozili obrambno,« je še dodal. A podobno je govoril tudi pred začetkom osme etape, nato pa tekom dirke zavrgel načrt in se strgal z verige.

Prejšnji članekPrimož Roglič zapušča Dirko po Franciji
Naslednji članekMathieu van der Poel v misli na olimpijado zapušča Dirko po Franciji