Pogačar ne verjame, da se lahko otrese Van Aerta in Van der Poela, skušal pa ju bo utruditi

Tadej Pogačar je glavni up slovenske reprezentance na nedeljski cestni dirki svetovnega prvenstva. Stavnice ga uvrščajo v sam vrh in napovedujejo, da se bo moral za mavrično majico udariti z Woutom van Aertom in Mathieujem van der Poelom. A Slovenec se zaveda, da ga čaka težka naloga.

V svetu kolesarstva skoraj ni terena, ki Tadeju Pogačarju ne bi odgovarjal. Najbolje se znajde na dolgih in zahtevnih vzponih, a tudi krajši, bolj eksplozivni klancu mu niso tuji. Večkrat je že dokazal, da lahko zmaguje tudi v šprintu manjše skupine, ki se pričakuje tudi na koncu nedeljske dirke.

Trasa v Avstraliji je dolga in razgibana, a zares težkih vzponov nima. Kolesarje najprej čaka 8,7 kilometra dolg klanec, ki je na sporedu daleč od cilja. Karavana se bo nato pripeljala v mestni krog, ki ga bodo prepeljali dvanajstkrat. V vsakem pa se bodo povzpeli tudi na 1,1 kilometra dolg klanec s povprečnim naklonom 7,7 %, kjer se bo dirka lomila.

Krajše vzpone v mestnem krogu bodo lahko preživeli tudi nekoliko težji kolesarji. (vir: twitter)

Šlo bo za dirkanje na izčrpavanje in v cilj bo skupaj prišla manjša skupinica. Kdo jo bo sestavljal, je veliko vprašanje že vse od razkritja trase, saj namreč omogoča konkurenčno tekmovanje tako eksplozivnim hribolazcem kot tudi vzdržljivim šprinterjem.

Ravno o slednjih je tekla beseda na enem izmed zadnjih druženj Tadeja Pogačarja z mediji. Na vprašanje ali lahko naslov svetovnega prvaka osvoji tudi šprinter, je odgovoril “odvisno, koga označite za šprinterja”.

“Če govorimo o Woutu van Aertu ali Mathieuju van der Poelu, potem se takšnih fantov na tovrstni trasi ne otreseš. To je praktično nemogoče, lahko pa ju utrudiš. A po 267 kilometrih si tudi sam že precej utrujen. To ni ‘nedeljska’ vožnja, ampak res, res težek dan za vsakogar,” je pojasnil Pogačar.

Pogačar je generalko pred SP opravil z odliko. V Montrealu je po 221 kilometrih dirkanja v šprintu ugnal utrujenega Van Aerta. (vir: twitter)

Slovenec si torej ne dela utvar, da bo z lahkoto prišel do naslova prvaka. Konkurenca bo zelo močna, poleg tega pa bo imel okoli sebe šibkejšo ekipo kot njegovi neposredni tekmeci.

Slovenija se na dirko podaja z le šestimi kolesarji, pri čemer manjka kar nekaj zvenečih imen. V Avstraliji namreč ni Primoža Rogliča, Mateja Mohoriča in Luke Mezgeca. Njihova mesta so tako nadomestili manj izkušeni kolesarji, ki bodo skušali Pogačarja varno pripeljati v zaključni del dirke, kjer pa bo moral delo dokončati sam.

Pogi bo lahko računal na pomoč Jana Tratnika, Jana Polanca, Domna Novaka, Jake Primožiča in Davida Pera. Predvsem prvi trije bodo morali ob 24-letniku zdržati čim dlje in v zadnjih krogih breme prevzeti na svoja ramena.  

Slovenski adut pa v manjšem številu kolesarjev skuša najti tudi nekaj pozitivnih vidikov. Predvsem je zaradi šibkejše ekipe pritisk nanj manjši, medtem ko bodo njegovi tekmeci pod pritiskom rezultata.

Še vedno imamo eno močnejših ekip, zato se lahko borimo za medaljo proti večjim reprezentancam. Ne vem, če smo pod pritiskom. Že tako imamo šest kolesarjev, medtem ko imajo Belgija, Francija, Italija in Velika Britanija več posameznikov in močnejšo ekipo. Pritisk zato čutijo oni,” je še dodal Slovenec.

Prejšnji članekZlomljen komolec ogroža nastop Annemiek Van Vleuten na cestni dirki
Naslednji članekBi vozili betonsko kolo? Tehta le 134,5 kilograma