Pogačar končno ‘premagan’, tretja etapa pripadla njegovemu sotekmovalcu

Po treh zaporednih zmagah v novi sezoni je Tadej Pogačar prvič v cilj zapeljal v ozadju. Tretja etapa Dirke po Andaluziji je pripadla ubežnikom, med katerimi je bil najmočnejši član UAE Emirates Tim Wellens.

Tretja etapa Dirke po Andaluziji je obljubljala nov kratek zaključni vzpon, kjer bi znova lahko udaril Tadej Pogačar (UAE Emirates), a je organizator po le nekaj kilometrih sporočil, da je ciljna črta prestavljena v dolino. Razlog so bili močni sunki vetra, ki so na vrhu vzpona dosegali tudi 75 km/h.

Skupina ubežnikov, med katerimi je bil tudi Domen Novak (UAE Emirates) je tako dobila precej več prednosti kot bi jo sicer, saj prave želje po lovu v ozadju, tudi zaradi močnega vetra, ni bilo.

Na cesti smo tako spremljali dve ločeni dirki. Ubežniki so se borili za etapno zmago, v glavnini pa je Pogačar z ekipo nadzoroval položaj in skrbel, da ne pride do presenečenja. Zaradi izjemne moči arabske ekipe danes resnih poskusov napada na Pogačarja ni bilo in glavnina je v cilj prišla precej mirno.

Veliko bolj živahni pa so bili zadnji kilometri v ubežni skupini. Dvajseterica, v kateri ni bilo več Novaka, ki je odšel na pomoč Pogačarju, se je začela spopadati že 5 kilometrov pred ciljem. Napadi so si sledili eden za drugim, a nihče si ni uspel privoziti resnejše prednosti.

Odločitev o zmagovalcu se je tako zamaknila vse do zadnjega kratkega, a izjemno strmega vzpona, ki bi po prvotnem načrtu karavano šele pripeljal pod vznožje zaključnega klanca. Tam je svoj napad izjemno dobro odmeril Tim Wellens (UAE Emirates), ki je najprej zadušil pospeševanje Laurenza Rexa (Intermarche-Circus-Wanty), nato pa nadaljeval s samostojno akcijo.

Belgijec je na vzponu strl vso konkurenco in si ustvaril nekaj metrov prednosti. To je bilo dovolj, da je lahko na položnejšem delu mirno odpeljal do cilja in prišel do svoje prve zmage v sezoni. Ekipi UAE Emirates je tako prinesel še tretjo zmago v prav toliko etapah.

Pogačar je štiri minute kasneje na vzponu pokazal svojo moč in dobil šprint glavnine, ki pa mu veliko ni prinesel. Še naprej ohranja visoko prednost v skupnem seštevku in je vse bližje končni zmagi.

Prejšnji članekMark Cavendish v pripravi na Dirko po Franciji morda tudi na Dirko po Italiji
Naslednji članekPrimož Roglič osredotočen na Giro, a Dirke po Franciji še ni povsem prečrtal