Podnebni aktivisti z Dirke po Franciji jo bodo odnesli le z denarno kaznijo

Šest podnebnih aktivistov, ki je z zaporo ceste ustavilo 19. etapo Dirke po Franciji, se je v teh dneh zglasilo na sodišču, kjer so morali odgovarjati za svoja dejanja. Kot vse kaže, jo bodo odnesli zgolj z denarno kaznijo.

Pred štirimi meseci je šest podnebnih aktivistov, štirje moški in dve ženski, sedlo na sredino ceste in prižgalo dimne bombe. Nekaj minut kasneje so v sklopu 19. etape Dirke po Franciji po cesti pridrveli kolesarji, ki so morali zaradi aktivistov sestopiti s kolesa in počakati, da se cesta izprazni.

Policisti so jih s silo spravili s ceste in poskrbeli, da se je dirka lahko nadaljevala. Organizatorji Dirke po Franciji so po koncu etape sklenili, da vložijo tožbo zoper šesterice, a je bila ta kasneje umaknjena.

Kljub temu so morali aktivisti v teh dneh zagovarjati svoja stališča na sodišču, saj so bili obtoženi oviranja prometa.

Sprva jim je grozila kazen dveh let zapora, a je tožilec Jacques-Edouard Andrault zahteval zgolj 500 € skupne denarne kazni za šesterico, ki vključuje tudi 300 € pogojne kazni. Razsodba za zdaj še ni znana, a najverjetneje jo bodo aktivisti odnesli zgolj z nekaj manj kot 100 € kazni na osebo.

Aktivisti so se priklenili eden na drugega in zaprli ceste. (vir: twitter)

Protestniki sodijo v aktivistično skupino Derniere Renovation, ki opozarja francosko vlado, naj začne nagovarjati težave globalnega segrevanja z izoliranjem javnih stavb.

Ni bilo kakšnega legalnega načina, da bi opozorili na potrebe toplotnega izoliranja stavb?” je na sodišču vprašal tožilec in dejanje šesterice označil za “nevarno, četudi so obtoženci sprejeli varnostne ukrepe za izognitev nesreči”.

 Šesterica aktivistov se je zagovarjala, da je bil protest med Dirko po Franciji njihova zadnja priložnost, saj so bili v preteklosti z legalnimi protesti vselej preslišani. Prav tako so poudarili, da je bil njihov protest varen in so ga zasnovali tako, da ne bo prišlo do nesreče.

Vloge so bile jasno določene, pred dogodkom smo celo opravili vajo. Izbrali smo raven odsek z dobro vidljivostjo, zato da naša dejanja niso bila nevarna,” so na sodišču povedali obtoženci.

Dva aktivista izmed šesterice sta sicer že znana znanca Dirke po Franciji. Svoja prepričanja sta namreč skušala izraziti že med na preteklih etapah letošnje Dirke po Franciji. Sodelovala sta namreč tudi na protestih v 10. in 15. etapi.

Prejšnji članekKako pogosto moram kalibrirati pametni trenažer?
Naslednji članekTadej Pogačar se odpoveduje Dirki po Italiji: “Moj cilj je znova osvojiti Dirko po Franciji”