Po smrti kraljice Elizabete II. predčasno končana Dirka po Britaniji

Svetovno javnost je včeraj šokirala novica o smrti britanske kraljice Elizabete II. Ravno v teh dneh pa je po Britaniji potekala osemdnevna kolesarska dirka. V znak spoštovanja kraljici so organizatorji sklenili, da zadnje tri etape dirke odpovejo.

Organizatorji kolesarske Dirke po Britaniji so se znašli v nenavadnem položaju. Smrt kraljice Elizabete II. je pretresla svet in dirka, ki poteka po ‘njenem’ ozemlju jasno ni mogla ostati ravnodušna. Kmalu po novici o smrti so organizatorji izdali obvestilo, da je odpovedana današnja šesta etapa, nekaj ur kasneje pa so po posvetu z vsemi delničarji in sponzorji, odpovedali ves preostanek dirke.

Po petih etapah je na vrhu skupnega seštevka ležal Gonzalo Serrano (Movistar), s tremi sekundami prednosti pred domačim junakom Tomom Pidcockom (Ineos Grenadiers). Organizatorji so sporočili, da bo Španec razglašen za zmagovalca dirke. Gre za njegovo šele četrto zmago v karieri.  

Poleg skupnega zmagovalca so organizatorji razglasili tudi zmagovalce v ostalih točkovanjih. Majico najboljšega po točkah je odnesel Tom Pidcock, kralj gora je postal Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces), Matthew Teggart (Wiv SunGod) pa je postal najboljši šprinter.

Organizatorji Dirke po Britaniji so po odpovedi dirke stopili tudi v stik z organizatorji kanadskih enodnevnih dirk VN Quebeca in VN Montreala. Kanada je bila dolga leta pod britansko oblastjo in z njo še vedno goji poseben odnos. Za zdaj še ni jasno, ali bosta dirki potekali nemoteno ali pa bo prišlo do kakšne spremembe ali morda celo odpovedi.

Prejšnji članekRemco Evenepoel strl srce Robertu Gesinku in še povečal prednost v skupnem seštevku
Naslednji članekTadej Pogačar se vrača na dirke, ob njem še trije Slovenci