Po le dveh dneh poskus vožnje preko Afrike končala v bolnišnici

Tegan Phillips si je pot preko Afrike predstavljala precej drugače. Namesto zapisa v zgodovino, kot prva ženska, ki je sama prevozila afriško celino, je pot končala v bolnišnici, le dva dni po začetku.

Tridesetletna Tegan Phillips si je pred časom zadala cilj, da sama prevozi razdaljo med Kairom in Cape Townom. Izziv ni nov, v preteklosti so ga že napadali in uspešno opravljali nekateri moški kolesarji, nikoli pa še ženska.

Južnoafričanka bi tako postala prva ženska, ki bi ji uspel izbrani podvig, a njena avantura se ni izšla po načrtih. Zaključila se je, še preden se je zares začela.

Po le dveh dneh in vsega 155 prevoženih kilometrih je Phillips doživela vročinsko kap, izgubo spomina in govora in bila povsem neodzivna. Ekipa, ki ji je pomagala na poti, jo je prepeljala v bolnišnico, kjer je uspešno okrevala.

Razlog za zdravstvene težave naj bi bil padec ravni soli v telesu. Ekipi za zdaj še ni jasno, kaj je to povzročilo, saj zatrjujejo, da je Phillips s hrano in pijačo vnesla dovolj soli, tudi za bolj vroče afriške razmere.

Seveda se počutim kot navaden idiot,” je na svojem Instagram profilu zapisala 30-letnica, ki nad idejo o vožnji preko Afrike še ni obupala. Na črno celino se namerava vrniti že februarja in znova napasti želeni rekord.

“Preteklo leto je bilo naporno. Kronološko: zabavne dirke, stresna organizacija Velike poti, boleč razhod, nekaj mesecev kolesarjenja v ZDA, koordiniranje dveh podpornih ekip za v Afriko in začetek lova na svetovni rekord.”

“Bilo je veliko, nato pa sta se zgodila zadnja dva tedna. Po začetku poti sem doživela zdravstvene težave in morala prekiniti Veliko pot po le dveh dneh. Vrnila sem se domov, kjer sem začela opravljati zdravstvene preglede in skrbeti za logistiko, finance in pogum za ponoven poskus v februarju.”

“Temu je sledil nov romantični razhod, nočne more o zdravstvenih težavah in vsa čustva ob neuspehu na izzivu, ki sem se ga lotila opravljati zelo javno. Zadnjih nekaj dni sem zlomljena. Izmučena, potrta in nemočna.”

Rekordna znamka vožnje čez Afriko tako še naprej ostaja v rokah Marka Beaumonta, ki je leta 2015 za 10.900 kilometrov dolgo pot potreboval le 41 dni. Rekord verjetno ni ogrožen tudi ob ponovnem poskusu Phillips, saj Južnoafričanka v prvi vrsti želi postaviti ženski rekord, za kar bo dovolj že dokončan izziv. Postala bi namreč prva ženska, ki bi ji to uspelo.

Prejšnji članekMatej Mohorič si želi v prihodnje nadgraditi rezultat na Pariz-Roubaix
Naslednji članekRemco Evenepoel potrdil nastop na Dirki po Italiji!