Po hudem padcu na BinckBank Touru videli športni duh kolesarjev

Prva etapa BinckBank Toura se je končala z zmago Jasperja Philipsena, nadobudnega belgijskega šprinterja. Član UAE Emiratov je slavil v šprintu zredčene glavnine, ki se je štiri kilometre do cilja prepolovila zaradi padca. Mnogi kolesarji so se ob padcu poškodovali, tudi Oliver Naesen, ki ga je preko cilja spravil kolesar konkurenčne ekipe.

Oliver Naesen je na belgijsko dirko prišel kot eden favoritov za skupno zmago, njegovi načrti pa so se porušili že prvi dan. Štiri kilometre do cilja je dotik dveh kolesarjev izzval padec enega izmed njiju, ki je nato na tla spravil dobršen del glavnine.

Na tleh se je znašlo veliko število kolesarjev, ki so popolnoma zaprli cesto, tako da so morali s kolesa stopiti tudi ostali, ki sicer niso padli. Kolesarji, ki so se uspeli izogniti padcu in zastoju, so nadaljevali z dirko, v cilj jih je skupaj prišlo natančno petdeset, med katerimi je bil najhitrejši Jasper Philipsen.

Po kar nekaj časa pobiranja so se vsi kolesarji vrnili na kolo in prikolesarili do cilja. Med kolesarji, ki so jo odnesli najslabše, je bil Oliver Naesen, ki si je huje poškodoval koleno. Belgijec kolena ni mogel več pokrčiti, zato je pedala vrtel le z eno nogo. Na pomoč mu je priskočil član Alpecin-Fenixa Dries De Bondt, ki je rojaka potiskal celotno pot do cilja in Naesenu omogočil, da jutri lahko štarta. Sicer so možnosti, da se bo član AG2R-ja pojavil na jutrišnjem štartu druge etape zelo majhne.

Vsekakor gre pohvaliti potezo De Bondta, ki je pokazal pravi športni duh. Take poteze pa med kolesarji niso tako redke, v karavani vlada veliko spoštovanje med kolesarji, ki si pomagajo v težkih trenutkih. Tudi danes De Bondt ni bil edini, ki je nasprotnika spravil preko cilja. Podobno je storil še član Jumbo-Visme Pascal Eenkhoorn, ki je preko cilja potisnil kolesarja Deceuninck-Quick Stepa Stijna Steels, ki si je poškodoval roko.

Edini slovenski predstavnik na dirki Luka Pibernik se je uspešno izognil današnjemu padcu, a v gneči vseeno izgubil nekaj časa. V cilj je prišel kor 86., minuto in devet sekund za zmagovalcem.

Prejšnji članekTrije Slovenci na Valonsko puščico, Roglič bo počival
Naslednji članekDylan Groenewegen letos ne bo več dirkal