Po diskvalifikaciji Coste etapna zmaga Andreasu Kronu

V šesti etapi so se za zmago pomerili ubežniki, ki so bili danes izjemno številčni, do cilja pa so v ospredju preživeli le redki. Trojica kolesarjev je v zaključku šprintala za zmago, prvi je ciljno črto prečkal Rui Costa, a bil zaradi nevarnega šprinta diskvalificiran in zmaga je pripadla Andreasu Kronu.

Uvod v gorski zaključek dirke je že postregel z obilico vzpenjanja, ki so ga kolesarji opravili na dveh vzponih 1. kategorije, za zaključek pa se povzpeli še na nekoliko položnejši klanec, ki je odločal o zmagovalcu.

Kar 42 kolesarjev je danes začelo v begu, ki se je izoblikoval že kmalu po začetku etape. V njem je sodeloval tudi Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), ki je v skupnem seštevku na petem mestu zaostajal le 53 sekund, zato je bil beg ves čas pod nadzorom glavnine.

Francoz je po prečkanju prvega vzpona, kjer je osvojil drugo mesto, zapustil ubežno skupino, ki si je začela večati prednost. Ob vstopu na drugi vzpon dneva, 18,2 kilometra dolg Lucomagno je prednost znašala že več kot štiri minute in jasno je bilo, da je danes zmaga oddana begu.

Glavnina, ki ji je poveljevala zasedba Ineos Grenadiersov, se povsem sprostiti ni mogla, saj je med ubežniki vozil Mattia Cattaneo (Deceunicnk-Quick Step), ki je za rumeno majico zaostajal 4:39. Britanska zasedba je na vzponu začela zmanjševati zaostanek, na varno razdaljo treh minut pa ga je dokončno pripeljala na spustu.

Skladno s pričakovanji se je ubežna skupina na vzponu močno zredčila. Z napadom je 43 kilometrov do cilja poskusil David de la Cruz (UAE Emirates) in vozil zelo dobro. Preko predzadnjega vzpona in spusta je prišel v ospredju, nato pa se je dirka v ozadju razživela in Španec je dobil družbo.

Na čelo dirke so se preselili Rui Costa (UAE Emirates), Andreas Kron (Lotto Soudal) in Hermann Pernsteiner (Bahrain Victorious), ki so bili danes najmočnejši. Trojica si je pred vstopom v zadnji kilometer ustvarila dovolj prednosti, da so si lahko privoščili nekaj taktiziranja, preden so se spopadli v šprintu.

Pernsteiner resnih možnosti za zmago ni imel, saj sta oba tekmeca veliko hitrejša v podobnih zaključkih. Costa in Kron sta se tako udarila med seboj. Portugalec je s šprintom začel bolje in v zadnjem ovinku uspel zadržati položaj v ospredju. A nato je s šprintom nadaljeval preko celotnega cestišča proti ogradi in zaprl Krona, ki je moral za trenutek prenehati s poganjanjem. Costa je zavoljo tega prvi prečkal ciljno črto, Kron pa se je upravičeno jezil.

Kar nekaj minut je bilo potrebno počakati pred so razglasili zmagovalca. Po pregledih posnetkov so sodniki določili, da je Costa v šprintu preveč spremenil smer in s tem oviral Krona, zaradi česar so ga diskvalificirali na zadnje mesto v skupini. Ker sta skupino sestavljala le on in Kron, je v praksi to pomenilo, da sta Portugalec in Danec le zamenjala mesti. Kron se tako veseli tretje zmage v karieri in že druge v letošnji sezoni.

V skupnem seštevku sprememb danes ni bilo. Vsi favoriti so ciljno črto prečkali skupaj, v vodstvu tako še naprej ostaja Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Ekvadorec ima 26 sekund prednosti pred Jakobom Fuglsangom (Astana-Premier Tech).

Prejšnji članekJon Aberasturi do etapne zmage, Mohorič topi zaostanek za Pogačarjem
Naslednji članekJan-Willem van Schip diskvalificiran zaradi uporabe prilagojenega krmila