Pidcock do uspeha kariere, med dekleti slavila Winderjeva

Tom Pidcock si je z zmago na Brabantse Pijl privozil največji uspeh v karieri in se podpisal pod prvo zmago po prestopu k Ineos Grenadiersom. Še pred moškimi so se s progo spopadla tudi dekleta, kjer se je zmage veselila Ruth Winder.

Po dvestotih kilometrih dirkanja so v zaključek skupaj vstopili trije kolesarji, ki so jih stavnice že pred začetkom uvrščale na sam vrh. Matteo Trentin (UAE Emirates) je 28 kilometrov do cilja prvi napadel in si privozil prednost 20 sekund, ki jo je uspešno zadrževal več kot 10 kilometrov.

Tri vzpone pred ciljem je iz zasledovalne skupinice napadel Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) in s seboj v lov povabil še Wouta van Aerta (Jumbo-Visma). Dva kilometra kasneje je bila trojica v ospredju združena.

Vsi trije ubežniki so bili složni in uspešno zadrževali prednost pred zasledovalci, kjer sta največ želje po priključitvi kazala Dylan Teuns (Bahrain-Victorious) in Benoit Cosnefroy (AG2R citroen). Na predzadnjem vzponu so ubežniki nekoliko popustili in prednost je občutno padla, a zasledovalci se povsem priključiti niso uspeli. Ravnina je nato poskrbela, da so se na čelu dirke ponovno oddaljili in si nabrali udobno prednost 30 sekund.

Na zaključni 1,3-kilometrski klanec so Trentin, Van Aert in Pidcock vstopili skupaj in prednost pred zasledovalci jim je omogočila nekaj taktiziranja. A to bi se jim kmalu maščevalo, saj je v ozadju tempo močno navil Cosnefroy in se jim približal na vsega nekaj metrov zaostanka.

Vodilna trojica je nato dvignila tempo in poskrbela, da do presenečenja ni prišlo. Šprint je prvi začel Van Aert, ki mu je sledil Pidcock, medtem ko Trentin ni imel več moči in je tekmeca pospremil le s pogledom.

Izkazalo se je, da je Van Aert s šprintom začel prezgodaj in ostal brez moči. Tudi rahel naklon ceste mu ni olajšal dela, kar je izkoristil veliko lažji in danes bolj svež Pidcock, ki je Belgijca prehitel že nekaj deset metrov pred ciljem in dirko končal z občutno prednostjo.

»Vem, da šprint na takih dirkah ni kot šprint v mestnih središčih. Vanj vedno vstopam samozavestno,« je po zmagi povedal Pidcock. »Postajal sem nervozen, saj so se nam bližali iz ozadja. Čakal sem in čakal. Ko je Wout začel s šprintom, sem bil nekoliko ujet, a nato uspel priti do njega in ga prehiteti

Dobro sta danes nastopila tudi Luka Mezgec (BikeExchange) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki pa sta žal zamudila glavni napad in ostala v zasledovalni skupini. V cilj sta prišla skupaj, Mezgec je končal na 33. mestu, Mohorič pa štiri mesta nižje. Za zmagovalcem sta zaostala 53 sekund.

Fotofiniš zmago pripisal Winderjevi

Tudi med dekleti je bilo danes veliko drame. V zaključek je namreč skupaj prišlo pet kolesark, ki so se v šprintu udarile za prestižno zmago. Najbližje njej sta bili Ruth Winder (Trek-Segafredo) in Demi Vollering (SD Worx) med katerima je zmagovalko določil šele fotofiniš.

Na koncu se je smejalo Winderjevi, ki je za nekaj centimetrov prehitela tekmico in se podpisala pod prvo zmago v letošnji sezoni. Druga je bila Volleringova, tretja pa Elisa Balsamo (Valcar-Travel&Service).

Na dirki sta sodelovali tudi dve Slovenki, ki pa v zaključku nista krojili razpleta dirke. Špela Kern (Massi-Tactic) je z zaostankom minute in petih sekund zasedla 43. mesto, Urška Žigart (BikeExchange) pa je na 88. mestu zaostala 11 minut.

REZULTATI MOŠKE DIRKE

REZULTATI ŽENSKE DIRKE

Prejšnji članekCavendishev trojček zmag zasenčila nova huda nesreča v šprintu
Naslednji članekVincenzo Nibali po zlomu zapestja še upa na nastop na Dirki po Italiji