Philipsen najbolje opravil s kaosom v zaključku etape

Najdaljša etapa letošnje Vuelte je prinesla številne preobrate, na koncu pa smo videli šprint glavnine v katerem se je najbolje znašel Jasper Philipsen. Belgijec je preživel vse vzpone in v zaključku obračunal z redkoštevilnimi preživelimi šprinterji. Roglič je uspel zadržati prednost v skupnem seštevku.

Številen beg močnih kolesarjev je napovedoval lahko zmago ubežnikov, a je čelni veter poskrbel, da prednost ni nikoli narastla preko pet minut. Bližje kot smo bili cilju, vse bolj se je vreme postavljalo po robu čelu dirke. Petdeset kilometrov do cilja je ubežno skupino zapustil včerajšnji zmagovalec Tim Wellens, ki je sklenil, da bo glavnina v ozadju danes premočna.

Nekaj več kot deset kolesarjev je svoj napad nadaljevalo vse do zadnjega vzpona. Tik pred jim je napadel Mattia Cattaneo in si privozil skoraj dve minuti prednosti pred glavnino, ki je počasi, a vztrajno lovila preostale kolesarje pred seboj. Dolgo časa je kazalo, da bo Italijan uspešen in bo prišel do prve zmage na Grand Touru, a ko se je cesta zopet poravnala, je glavnino naprej popeljala Bora-hansgrohe in prednost povsem stopila.

Štiri kilometre do cilja je bilo bega konec, ekipe redkih preživelih šprinterjev so dvignile tempo in glavnino še dodatno raztrgale. Dež, ki je kolesarje spremljal v zadnjih kilometrih, je dodatno začinil zaključek etape. Mnogi kolesarji so iz previdnosti izpustili vodilne šprinterje in se osredotočili na varen prihod v cilj.

Zadnjih 500 metrov se je cesta rahlo vzpenjala, a Jasper Philipsen je zbral dovolj moči, da je premagal tudi specialiste za težke šprinte. Ciljno črto je prečkal slabo dolžino kolesa pred Pascalom Ackermannom, ki je prav tako vozil odlično in uspel preživeti zahtevne vzpone.

Primož Roglič je danes preživel dokaj miren dan v glavnini. Njegova Jumbo-Visma je zopet dobila dan počitka, saj so tempo glavnine narekovale ekipe, ki so se borile za etapno zmago. Tudi jutri se pričakuje podoben potek etape, vsi pa že nestrpno pričakujemo sobotno gorsko etapo, ki bo dokončno okronala zmagovalca Vuelte.

Prejšnji članekMadrid Challenge letos še etapo daljši
Naslednji članekTudi Filippo Ganna ni hitrejši od koronavirusa