Philippe Gilbert namignil, da leta 2022 končuje kariero

Philippe Gilbert je v nedeljo izpustil Amstel Gold Race, prost dan pa izkoristil za medijske obveznosti. Belgijski medijski hiši je namignil, da se po sezoni 2022 poslavlja od profesionalnega športa.

Philippe Gilbert (Lotto Soudal) je že devetnajst let član profesionalne karavane. Pri 38-letih je eden najstarejših še aktivnih kolesarjev, a spoznal je, da počasi tudi zanj prihaja čas slovesa. Prihodnje leto bo odpeljal svoje zadnje dirke, nato pa stopil na pot novega, nekolesarskega življenja.

»Na neki točki moraš nehati. Za sabo bom imel 20 let kariere. Razmišljati je potrebno, da kolesarstvo ni edina stvar v življenju. Tu je še družina. V življenju sem žrtvoval veliko stvari in čas je, da ga začnem uživati,« je povedal.

Gilbert je na vprašanje, ali bo naslednja sezona njegova zadnja odgovoril pritrdilno in priznal, da je prav zaradi tega težko izpustiti sleherno dirko, še posebej tako odmevne, kot je Amstel Gold Race.

»Težko je reči, da boš izpustil dirko, kot je ta. Te dirke so mi pri srcu. Zelo bi bil vesel, če bi bil na štartu,« je povedal Gilbert, ki ima na svojem računu že štiri zmage na Amstel Gold Racu.

Član Lotto Soudala je v preteklih treh tednih prekinil svojo sezono in dneve namenil počitku. Tempo dirk na začetku sezone mu je bil prenaporen, hkrati pa je še vedno čutil posledice poškodbe, ki jo je staknil na lanski Dirki po Franciji.

»Imel sem hude bolečine in težko se je bilo vrniti. Plačal sem za vse kilometre, ki sem jih prevozil z bolečino v kolenu. Več mesecev sem imel hude bolečine in telo mi je reklo, naj se ustavim. Odločitev o krajšem premoru, ki sem jo sprejel z ekipo, je bila pravilna. Upam, da se vrnem z boljšimi občutki

Leta 2011 se je veselil svoje edine zmage na Valonski puščici. (vir: twitter)

Gilbert se bo na dirke vrnil v sredo, ko ga čaka domača Valonska puščica. Leta 2011 se je podpisal pod svojo edino zmago na tej dirki. Sedaj upa, da se bo lahko v sredo ponovno vmešal v boj za najvišja mesta in pridobil potrebne občutke pred nedeljskim spomenikom Liege-Bastogne-Liege.

»Vzel sem si nekaj dni popolnega počitka in nato opravil nekaj 6-urnih voženj, da izboljšam vzdržljivost. Fizično ne bom v zaostanku, a se zavedam, da sem zamudil nekaj pripravljenih dirk, kot je Dirka po Baskiji. To je dirka, ki zelo pomaga.«

»Štartal bom brez jasne želje, prvotno se bom skušal zabavati in priti čim dlje. Morda mi bo dirkanje brez pritiska prineslo določeno svobodo. Upam, da bom še vedno v zaključku teh dveh lepih klasik,« je še dodal 38-letnik.

Philippe Gilbert ima za seboj izjemno kariero. Slavil je na kar štirih od petih spomenikov, manjka mu le še zmaga na Milano-San Remu, ki jo bo še zadnjič napadal v prihodnji sezoni. Leta 2012 je postal tudi svetovni prvak, prav tako pa je zapisan na seznam etapnih zmagovalcev na Dirki po Španiji in Dirki po Franciji.

Prejšnji članekTom Pidcock: »Ne moreš oporekati fotofinišu.«
Naslednji članekBob Jungels zaradi poškodbe glave izpušča preostanek ardenskih klasik