Petru Saganu naložena kazen za ‘ustrahovanje’ tekmecev

Kolesarji svoje težko priborjene majice branijo na vse načine. Peter Sagan si trenutno lasti ciklamno majico, ki jo želi obleči tudi po koncu nedeljske etape v Milanu. S svojim moštvom je zato včeraj poskrbel, da preostali njemu nevarni šprinterji, niso prišli v beg in vzeli točk na letečem cilju. A Mednarodna kolesarska zveza ga je za potezo kaznovala.

Petru Saganu je bila po včerajšnji etapi naložena kazen v višini 1000 švicarskih frankov, odvzetih pa mu je bilo tudi 50 točk na UCI lestvici. Razlog za to je ‘ustrahovanje oziroma neprimerno obnašanje proti drugim kolesarjem’, kot so v razlagi zapisali komisarji na dirki.

Slovaški zvezdnik je na začetku 18. etape v družbi Daniela Ossa (Bora-hansgrohe) poveljeval glavnini in skrbel, da se v beg ne spusti kateri izmed njemu nevarnih šprinterjev v boju za ciklamno majico. A komisarji so po etapi ugotovili, da je dvojec nemške ekipe to počel na napačen način, zaradi česar je bil Sagan kaznovan.

»Danes je bila pomembna etapa in ključno je bilo, da nismo izgubili točk v boju za ciklamno majico. Šprinterje, ki so blizu, smo imeli pod nadzorom in obdržali majico. V petek in soboto sta pred nami dve težki gorski etapi,« je po koncu včerajšnjega dne povedal Sagan, ki kazni ni naslovil.

Mnogokrat smo že videli, da kolesarji s svojo ekipo ustvarijo »zid« preko cestišča in tako poskrbijo, da se nihče ne more izstreliti iz glavnine. Nekaj podobnega sta včeraj počela tudi Sagan in Oss, ki sta vozila tako, da je bila pot v ospredje zaprta, kar je po pravilniku UCI-ja prepovedano.

Beg je za oblikovanje včeraj potreboval kar 60 kilometrov, kar lahko delno pripišemo tudi Bori-hansgrohe. Nemško moštvo si je sicer želelo močen beg, ki bi pobral vse točke, a so se v prvih poskusih vselej vanj podali kolesarji, ki so bili nevarni Saganu.

»To je bila zadnja odločilna etapa za ciklamno majico, zato je bil to naš glavni cilj dneva. Naša strategija je bila, da spustimo beg vse do cilja, ali pa, če bi bile zainteresirane tudi druge ekipe, bi beg ujeli in se borili v zaključku,« je povedal direktor moštva Jan Valach.

Sagan ima pred zadnjimi tremi etapami 22 točk prednosti pred Davidom Cimolaiem (Israel Start-Up Nation) in še dodatne 3 pred Fernandom Gavirio (UAE Emirates). Do konca dirke sta na sporedu še dva leteča cilja, predvsem pomemben bo tisti v 20. etapi, ki bo na sporedu že po 17 kilometrih.

Prejšnji članekAlberto Bettiol s samostojno akcijo do prve etapne zmage na Grand Touru
Naslednji članekYates z etapno zmago odščipnil nekaj sekund Bernalu, ki povečuje prednost pred Carusom